TU: ‘Verouderde hoogbouw niet veilig’

TU: ‘Verouderde hoogbouw niet veilig’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-05-2008

Gemeenten en brandweerkorpsen moeten snel onderzoek doen naar de brandveiligheid van hoge gebouwen uit de jaren zestig en zeventig. Brandweer-deskundigen zeggen dat naar aanleiding van de brand in de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

De brand die dinsdag het dertien verdiepingen tellende gebouw in Delft in as legde, leek al snel onbeheersbaar, zegt brandweer-expert Ynso Suurenbroek van de Universiteit Twente. “Terwijl compartimenten zo afgeschermd moeten zijn dat ze een brand tussen de dertig en zestig minuten tegenhouden. Dan heeft de brandweer tijd om de brand van binnenuit te bestrijden.”

Compartimenten
Suurenbroek heeft de stellige overtuiging dat de compartimentering van het gebouw niet in orde was. Dat zou in meer gebouwen uit die tijd spelen, waaronder ziekenhuizen. “Met de compartimentering is het in het algemeen buitengewoon droevig gesteld.” Eenzelfde situatie deed zich vijf jaar geleden voor bij de Universiteit Twente, waar het rekencentrum afbrandde. Een ander probleem is dat de vuurbelasting, de hoeveelheid brandbare materialen in een compartiment, vaak niet wordt gecontroleerd.

Extra moeilijkheid met hoge gebouwen uit de jaren zestig en zeventig is de aanvoer van water, stelt hoogleraar rampenbestrijding Ben Ale, zelf werkzaam bij de TU Delft. “Er was water genoeg, maar het was een probleem om het water op de juiste plek te krijgen.” De brandweer zette wel hoogwerkers in, maar die moesten na een tijdje vanwege instortingsgevaar afstand houden.

Onderzoek heeft gisteren bevestigd dat de brand in Delft is veroorzaakt door kortsluiting. Op de zevende etage sprong een waterleiding, waarna het water een verdieping lager voor kortsluiting zorgde bij een koffieautomaat. De schade is volgens experts meer dan honderd miljoen euro.

Maquettes
De brandweer heeft bij een reddingsoperatie in het verwoeste gebouw minstens 80 historische maquettes en 200 kostbare historische stoelen weten veilig te stellen, aldus een woordvoerder van TU Delft.

Aanstaande vrijdag zal begonnen worden met de sloop van de ruïne van de faculteit. De Gemeente Delft, de brandweer en een gespecialiseerd sloopbedrijf hebben een sloopplan opgesteld in verband met de aanwezige asbest in de ruïne die is ontstaan.

Bron: Nd.nl | BlikOpNieuws

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.