Op het DRU Industriepark in Ulft is een begin gemaakt met de eerste Urban Oasis. Dit is het prototype voor een stadspark van 300 vierkante meter waarin innovatieve technologieën de omgeving schoner en duurzamer maken. Een project dat internationaal opgeschaald gaat worden om de leefbaarheid in steden te verbeteren. Het idee komt van landschapsarchitect Nico Wissing. Hij roept belangstellenden, bedrijven en onderzoeksinstellingen zich aan te sluiten bij het project.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2021/03/UrbanOases-artistimpression-01-20cm-1024x768.jpg)
Groene stadslong
De Urban Oasis is een groene long voor de stad vol vernieuwende technologie. Zo zuivert een fijnstofmagneet grote hoeveelheden vervuilde lucht (25.000 tot 40.000 m3 per uur). Maar er wordt ook regenwater omgezet in drinkwater, stroom opgewekt met zonne-energie en met speciaal gesteente wordt CO2 opgevangen. Sensoren in het park scannen continu de luchtkwaliteit en verschillende parameters zetten de diverse technologieën in gang. Bomen, bloemen en planten dragen bij om de luchtkwaliteit te verbeteren en de vergroening helpt om de steeds toenemende opwarming van de stad tegen te gaan. De biodiversiteit wordt vergroot door de juiste keuze van de beplanting.
Luchtzuivering
“Wereldsteden hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de vervuiling waarmee zij kampen. Daar willen we graag een bijdrage aan leveren, zegt Nico Wissing”. Hij werkt hierbij samen met de Achterhoekse maakindustrie en de Delftse hoogleraar Bob Ursem die zich bezighoudt met bio mimicry. Hierbij worden processen die in de natuur plaatsvinden vertaald naar voor de mens bruikbare producten en technologie. Dit vormt ook de basis voor de ontwikkeling van de fijnstofmagneet die in de Urban Oasis wordt toegepast voor luchtzuivering.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2021/03/UrbanOases-artistimpression-02-20cm-1024x576.jpg)
Stadspark van 300 vierkante meter
Bij het prototype waar nu een begin mee wordt gemaakt, gaat het om een variant van zo’n 300 vierkante meter. Nico Wissing: “We gaan een jaar experimenteren en roepen bedrijven en wetenschappers op om mee te doen. Uiteindelijk gaan we het ontwerp opschalen.” De Urban Oasis is een modulair systeem dat naar behoefte van de steden kan worden uitgebreid. Het is een open systeem, waarbij we iedereen uitnodigen om mee te ontwikkelen en samen kennis op te doen.”
De provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs investeren gezamenlijk in de eerste fase van Urban Oasis. Er zijn ruim 20 Achterhoekse bedrijven bij het project betrokken en diverse opleidings- en kennisinstituten.
Beeld: NLGreenlabel
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.