Het romantische Landgoed Broekhuizen was in de 17e eeuw een ridderhofstad en stond lang bekend als Kasteel Broekhuizen. In de loop der eeuwen verging de glorie wat de reden was om in 2015 te starten met de restauratie en transformatie van het Hoofdhuis, het Koetshuis, de Boerderij en de Oranjerie. Met de transformatie van de Orangerie is het project afgerond en is het complete landgoed als één geheel – gerestaureerd en getransformeerd.
Vanaf de millenniumwisseling stond Broekhuizen leeg. Pas in 2011 werd het landgoed aangekocht door een particulier, die vastbesloten was om het landgoed weer tot een stralend middelpunt van de regio te maken. Na onderzoek bleek de combinatie van een hoogwaardige feest- en vergaderlocatie, boutiquehotel en horeca het beste scenario om de kwaliteiten van het landgoed zo goed mogelijk te verzilveren.
Start
Voor de herontwikkeling – door Braaksma&Roos architectenbureau waren de statige architectuur, indeling en stijlkamers met neo-Lodewijk XVI interieurs van het hoofdhuis nog geheel intact. De nieuwe gecombineerde functie kon vrijwel naadloos aansluiten op de bestaande structuur en hiërarchie van het gebouw. Zo is bijvoorbeeld het restaurant ondergebracht in de oorspronkelijke representatieve ruimte op de begane grond, en zijn de vergaderruimten geplaatst in oude de stijlkamers op de beletage. De rijk afgewerkte houten trap, die oorspronkelijk slechts leidde van beletage tot tweede verdieping, is zorgvuldig geconstrueerd en doorgezet tot de nieuwe hotelkamers in de kapverdieping. In het schalmgat is een compacte maatwerk lift gerealiseerd, waardoor het gebouw ook toegankelijk is voor mindervaliden.
Na de transformatie van het hoofdhuis volgden de herontwikkeling van het koetshuis en de boerderij. Het koetshuis was oorspronkelijk een stalling voor rijtuigen en paarden, met een tuigkamer en koetsierswoning. Later werd deze al gebruikt als kantoor en nu zijn er vergaderzalen en acht boutiquehotelkamers in het gebouw ondergebracht. De boerderij was een van de oudste gebouwen van het landgoed en dateert vermoedelijk uit de vijftiende eeuw. De boerderij had van oudsher een sterke link met de moestuin en de vijver, die met de transformatie tot horeca nog eens is versterkt; restaurant LOF is zelfvoorzienend en serveert wat er in eigen tuin groeit.
Herontwikkeling van de oranjerie
De transformatie van de oranjerie vormde het slot. De oranjerie is een gebouw met twee gezichten. Enerzijds presenteert het zich trots naar het hoofdhuis. Vormgegeven in neoclassicistische stijl bevindt de entree zich aan deze zijde via een aangelegde groene heuvel op de eerste verdieping. De andere zijde van het gebouw is sober uit baksteen gehouden en richt zich naar de boerderij. De oorspronkelijke indeling van het gebouw is zo veel mogelijk teruggebracht wat goed past bij de nieuwe functie.
Binnen zijn ten behoeve van fijne werkplekken nieuwe daklichten gemaakt op de tweede verdieping. Nieuwe stalen deuren contrasteren op eigentijdse manier met de monumentale structuur en sluiten aan bij het gebruik van staal in de andere gebouwen op het landgoed. De verfijning en hoogwaardige afwerking van de deuren past bij de taal van het monument. De nieuwe installaties zijn zorgvuldig weggewerkt en in combinatie met het isoleren van het dak en nieuwe vacuüm beglazing zorgen ze voor een aanzienlijke verbetering van het energieverbruik.
Park
Naast de gebouwen is ook de tuin volledig opgeknapt. De formele tuin in de Engelse landschapsstijl, naar ontwerpen van tuinarchitecten J.G. Michael en J.D. Zocher, is hierdoor onlosmakelijk onderdeel van de beleving van het landgoed. De oorspronkelijke paden zijn zo veel mogelijk hersteld en ook de originele sierhaag direct voor het hoofdhuis heeft een nieuw leven gekregen naar oorspronkelijk ontwerp.
Achter de oranjerie en naast de boerderij bevond zich vroeger een grote ommuurde moestuin met een ronde vijver. De ronde vijver heeft plaats gemaakt voor een zacht bed van groen met daar omheen diverse eetbare gewassen die worden gebruikt in de restaurantkeukens van het landgoed. Vanuit de tuinkamer van Bistro Lof is er prachtig zicht op dit groen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.