Van geschuimd beton tot palmleer

Van geschuimd beton tot palmleer

Nieuws
Door: Petra Starink | 19-10-2011

Op 22 oktober, de openingsdag van Dutch Design Week, maakt een vakkundige jury de prijswinnaars van de DOEN | Materiaalprijs bekend. De DOEN | Materiaalprijs stimuleert duurzaam en innovatief materiaalgebruik in kunst en vormgeving. Beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten worden uitgedaagd om nieuwe, duurzame materialen en innovatieve technieken in hun werk toe te passen.

De prijsvraag is dit jaar voor de derde opeenvolgende keer georganiseerd en laat zien op welke wijze vernieuwing en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan met esthetiek en functionaliteit. Uit de 70 inzendingen die dit jaar werden ontvangen selecteerde een commissie van  deskundigen zestien ontwerpen. De werken worden tijdens Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober, in het Van Abbemuseum in Eindhoven geëxposeerd.

Diversiteit en vernieuwing

Kunstenaars, ontwerpers en architecten zijn bij uitstek vernieuwers die het gebruik van nieuwe

materialen weten te vertalen in een duurzaam en tegelijk zinvol ontwerp. Deze derde editie van de DOEN | Materiaalprijs laat vooral een grote variëteit aan nieuwe materialen en toepassingen zien.

Zo levert Waterloop van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters niet alleen prachtig textiel op, maar werd in de ontwikkeling van deze nieuwe stof een procedé ontwikkeld waarbij al het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen en vervuild afvalwater tot het verleden behoort. Dat is grote winst voor een branche die tot de grootste watervervuilers ter wereld behoort.

Wooden Textiles van Lenneke Langenhuijsen vormt het eindresultaat van een lang onderzoek in de Pacific waar van boombast doeken worden gemaakt. Langenhuijsen wil met dit ontwerp de vertaalslag maken naar de mogelijkheden die Europese boombast biedt. Een nieuwe grondstof die hier tot nu toe slechts als restmateriaal gezien wordt.

Season Change dress van Anouk Vogel & Mattijs van Bergen is een jurk gemaakt van hulsjes van gebruikte binnenbanden van fietsen waarin water kan blijven staan en bloemen geschikt kunnen worden. Het eindresultaat is een conceptjurk, een tentoonstellingsobject dat vragen stelt over de duurzaamheid versus de snelle collectiewisselingen in de mode-industrie. De jurk doorstaat alle seizoenen, de bloemen kunnen steeds vervangen worden en ook zonder bloemen is de jurk een mooi en bijzonder object.

Op grotere schaal te produceren is het PalmLeer van Tjeerd Veenhoven, gemaakt van Areacapalm uit India met vrijwel dezelfde kwaliteiten als leer. De slippers die hij hiervan maakte zijn duurzaam en goedkoop, en daarmee ook betaalbaar voor mensen die onder de 2-dollargrens leven.

Gerald Lindner van cc-studio ontwierp isolerende gevelbekleding gemaakt van strips van gerecycled PTFE (teflon) afkomstig van lopende banden uit de voedselindustrie. De strips zijn gesneden uit vijf meter lange rollen. De pallets waarop het materiaal is aangevoerd zijn gebruikt als snijtafel. De strips op de gevel overlappen elkaar en beschermen de gevel tegen regenwater.  Bovendien bewegen ze in de wind, wat een bijzonder effect geeft.  De gevelbekleding, goedkoop en effectief, is toegepast bij een huis in Almere (cc-studio, studiotx i.s.m. Rob Veening).
Deze ontwerpen en talloze andere nieuwe materialen, zoals Integraal Geschuimd Beton van Jacob Alkema, zijn slechts enkele voorbeelden van de grote diversiteit aan inzendingen die de DOEN | Materiaalprijs dit jaar ontving.

Expositie en prijsuitreiking tijdens Dutch Design Week

De expositie van de genomineerde ontwerpen tijdens Dutch Design Week in het Van Abbemuseum in Eindhoven maakt de laatste stand van zaken op het gebied van duurzaam ontwerpen goed zichtbaar. De DOEN | Materiaalprijs looft twee prijzen uit: één van 15.000 euro voor een eindontwerp en een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro, voor een idee dat nog uitgevoerd moet worden. De vakjury van de DOEN | Materiaalprijs bestaat uit Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Ineke Hans (ontwerper) en Dorine Putman-Devilee (ASN Bank, specialist duurzaamheid). Zij selecteren in september de twee winnaars, die bekend worden gemaakt op de openingsdag van Dutch Design Week, op 22 oktober 2011 in het Van Abbemuseum.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.