Het terrein van voormalig Distilleerderij Dirkzwager in Schiedam is omringd door havens en kenmerkt zich door monumenten uit het jenevertijdperk. Hier komt een bruisende stadswijk met 130 woningen. De woningen zijn ontworpen door Stats architecten in samenwerking met stedenbouwkundigen De Urbanisten en bouwer Van Wijnen. De architectuur is een ode aan de geschiedenis van deze unieke plek.
Monumenten krijgen belangrijke plek in herontwikkeling
Het Dirkzwagerterrein is onderdeel van het Distillers District en kent een rijke historie. Een aantal nog resterende monumenten herinnert aan de rauwe ontstaansgeschiedenis van deze plek en krijgt in de herontwikkeling een belangrijke plek. Uiteenlopende functies, zoals een café-restaurant en een hotel, een kunstgalerie, loft-woningen en creatieve bedrijvigheid worden gehuisvest in deze historische restanten. De monumentale panden vormen tevens de ankerpunten in de toekomstige verkaveling, waarin ze een prominente plek krijgen.
Als bezoeker vind je organisch je weg via een doelbewust ontworpen dwaalmilieu, via de straten, stegen en pleinen, van de Vest naar de Schie. Het publiek domein en de omliggende bebouwing zijn ontworpen als een vloeiende eenheid. Stoepjes, geveltuintjes en buitenruimtes nuanceren de overgang tussen binnen en buiten.
Geschiedenis van plek en design samen
In het plan komen verschillende type woningen variërend van eengezinswoningen, hofwoningen, appartementen, kadewoningen en statige herenhuizen. De architectuur verbindt de geschiedenis met een hedendaags design.
Woningtypes ontworpen als verschillende karakters
De verschillende woningtypes zijn vernoemd naar personen die verbonden zijn aan Schiedam: Maarten, Dirk, Bobby en Jules. Ze hebben elk een geheel eigen karakter. Maarten is klassiek en formeel van opzet en verwijst naar de grandeur van een directeurswoning. Woningtype Dirk is stoer en stevig, met industriële accenten zoals stalen balken en een mix van formele en willekeurige gevelopeningen
Zwarte gevel
Jules is vernoemd naar Jules Deelder, de nachtburgemeester van Rotterdam. De gevel van Jules is kreukloos, modern en zwart. Ter ere van het feit dat Schiedam ook wel bekend staat als Gin-City is er een type gewijd aan een van de beroemdste Schiedamse Gins: Bobby’s Gin. De flesgevel van dit woningtype knipoogt naar de iconisch vormgegeven fles.
Start bouw
De verkoop van de eerste fase begint in het eerste kwartaal van 2021. De bouw van de eerste fase begint in het derde kwartaal van 2021, de oplevering vindt circa een jaar na de start van de bouw plaats.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.