In Zeist start binnenkort het transformatieproject Drive. In opdracht van Consilium Ontwikkeling maakte MIX architectuur samen met landschapsarchitect MAAK space het ontwerp van deze herontwikkeling . Zowel het transformeren van een kantoorpand naar een duurzaam woongebouw áls het ontwikkelen van de buitenomgeving behoren tot het project.
De uitgangssituatie is een gedateerd kantoorgebouw dat is omringd door rijbanen en parkeerplaatsen. Flinke bomen aan de buitenrand van het perceel maken het een beschutte, groene plek in de stad. De bestaande kwaliteiten van de plek en het gebouw vormen de basis voor de transformatie tot duurzaam woongebouw met 75 appartementen en commerciële ruimtes.
Houten optopping
Het oorspronkelijke gebouw blijft behouden en krijgt een optopping in houtskeletbouw met setbacks op diverse koppen. Het volume bouwt af naar de entree van het woongebied en richting de bomen. De bouwmassa wordt daarbij verrijkt met houten terrassen en pergola’s die eveneens afbouwen naar de omgeving. De terrassen accentueren de koppen van de sculptuur en versterken de massa.
Verder zal de architect alle bestaande raamopeningen in de dragende gevel vergroten door de borstwering te verwijderen. Zo ontstaat optimaal zicht op de groene omgeving. De aangebouwde houten terrassen met klimgroen sluiten aan bij de houten gevel en brengen de natuur tot direct bij de woning. De gestucte gevels zonder terrassen krijgen verspringende houten delen voor een boeiend alzijdig gevelbeeld.
Parkeerterrein wordt bostuin
In de oude situatie waren zowel ondergronds als op het maaiveld parkeerplaatsen beschikbaar. Door de aanwezige parkeerkelder te vergroten (voor parkeren en privébergingen) ontstaat de mogelijkheid om de bovengrondse parkeerruimte te schrappen en te transformeren tot een groen landschap. Voor deze uitbreiding blijven zoveel mogelijk van de aanwezige bomen staan. In de nieuwe situatie is het bos doorgetrokken tot over de parkeerbak waarmee het groen tot aan de gevel komt en een natuurlijke stijlrand
Duurzaam
Het gebouw zal in de toekomst beschikken over diverse klimaatadaptieve en natuurinclusieve oplossingen. Zo zullen de pergola’s door hun zonwerende werking hittestress tegengaan en maken de architecten van lager gelegen daken groendaken. Het hoogste dak krijgt pv-panelen die de woningen voorzien van hernieuwbare energie. De gevel en groene daken bieden behalve verkoeling ook voedsel en schuilplaatsen aan vogels en insecten. Na transformatie heeft het gebouw een energielabel A+++.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.