De Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam wordt voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Minister Jet Bussemaker (OCW) heeft vandaag 24 januari het nominatiedossier in ontvangst genomen.
De voormalige fabriek voor koffie, thee en tabak staat nu nog op de voorlopige erfgoedlijst van de VN-organisatie. Het gebouw, dat tussen 1927 en 1929 werd gebouwd, wordt gezien als een van de beste voorbeelden van het ‘nieuwe bouwen’ in Nederland, waarbij veel aandacht werd besteed aan de werkomstandigheden van arbeiders. Het pand doet tegenwoordig dienst als locatie voor evenementen.
De gemeente Rotterdam en de Vrienden van de Van Nellefabriek willen dat dit iconische Rotterdamse gebouw op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht komt. Het startsein van de nominatieprocedure is in november 2012 gegeven tijdens de presentatie van een lijvig boek over de architecten van de Van Nellefabriek: Brinkman & Van der Vlugt. “De nominatie is niet om het gebouw te beschermen, het is al een rijksmonument, maar als erkenning voor de status van dit bijzondere bouwwerk en de relatie die het heeft met de stad”, zegt Joris Molenaar, architect en auteur van het boek over het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt. “Zo’n erfgoederkenning krijg je niet voor het gebouw maar voor de betekenis het heeft gehad in samenhang met de stad en samenleving.
Het nieuwe bouwen
De architecten Brinkman & Van der Vlugt verrichten in de jaren ’20 en ’30 baanbrekend werk. Zij pionieren op het gebied van het modernisme. Voorbeelden daarvan zijn de eerste galerijflat van Nederland: het Justus van Effencomplex, de Van Nellefabriek, voetbalstadion de Kuip en de telefooncel. Van de telefooncel staat een laatste model op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen. Brinkman & Van der Vlugt maken onderdeel uit van de voorhoede van het modernisme. Zij maken gebruik van industriële invloeden zoals staalconstructies en glastoepassingen en willen hun ontwerpen zo open mogelijk houden. Het adagium is licht, lucht en ruimte.
De architecten laten zich inspireren door stromingen in de kunstwereld zoals het constructivisme. Ook de invloed van de academie van architectuur en toegepaste kunst, het Bauhaus van architect Walter Gropius, is belangrijk voor het ontwikkelen van de stijl van het Nieuwe Bouwen van Brinkman & Van der Vlugt.
De aanvraag wordt met goedkeuring van de ministerraad overgedragen aan het Unesco-comité in Parijs. Dat besluit volgend jaar over de status van het monument. Het rijk, de gemeente en de fabriek investeren samen zes ton om hun erfgoedambitie te realiseren.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.