Verzekeraars zetten zonnestroomdaken met EPS-isolatie onterecht in verdomhoekje

Actualiteiten, Nieuws

Verzekeraars zetten zonnestroomdaken met EPS-isolatie onterecht in verdomhoekje

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-02-2023

In tegenstelling tot wat vastgoedverzekeraars beweren zijn EPS geïsoleerde daken met zonnepanelen heel goed verzekerbaar. Dat toont onderzoek aan van een samenwerkingsverband tussen de branchevereniging van Nederlandse fabrikanten van EPS-producten Stybenex, Vebidak, Holland Solar en het bedrijf Isobouw. Data uit praktische brandtesten tonen het ongelijk aan van verzekeraars om zonnestroomdaken met kunststof isolatie niet te verzekeren of tegen torenhoge premies.

Stybenex kreeg veel meldingen van bedrijven die hun EPS geïsoleerde dak met pv-panelen niet of zeer moeilijk konden verzekeren. Verzekeraars zien de kunststof isolatie als een grote boosdoener voor brandincidenten op pv-daken. Daarom stelde de branchevereniging het meldpunt Onverzekerbaar zon-op dak in. Tijdens een kennissessie over deze problematiek liet Stybenex woensdag op de Bouwbeurs in een filmpje zien dat vele melders hun problemen met de verzekeraar hadden gedeeld. EPS-geïsoleerde bedrijfsdaken met pv-panelen ter grootte van acht voetbalvelden, circa 121.000 m², blijken onverzekerd. De pv-panelen op deze daken wekken gezamenlijk een hoeveelheid zonne-energie op dat vergelijkbaar is met de gemeente Urk. “ De EPS-isolatie wordt onterecht als ‘eigenaar’ van het probleem aangemerkt”, constateert manager Rogier Goes van Stybenex.

Geen branduitbreiding

Hugo Smits, brandonderzoeker en productontwikkelaar bij Isobouw (producent van EPS isolatieproducten), zette in de kennissessie uiteen waarom verzekeraars onterecht zonnestroomdaken met EPS in het verdomhoekje plaatsen. “We hebben bij Efectis brandtesten gedaan met dakopbouwen met pv-panelen en diverse dakbedekking -en isolatiematerialen. Daaruit bleek ongeacht welke materialen zijn toegepast er sprake is van een verhoogd brandrisico. Echter, als de dakopbouw en installatie van de pv-panelen volgens de voorschriften is uitgevoerd en er gebruik is gemaakt van kwalitatief aantoonbare producten en materialen, dan zal er geen risico optreden op branduitbreiding. We hebben in de testen gezien dat hoogstens één pv-paneel ontbrandt, waarna de brand stopt.”

Maatregelenpakket

Smits en een riskmanager hebben een maatregelenpakket opgesteld om een geïsoleerd zonnestroomdak brandveilig uit te voeren. Naast de bestaande montage- en installatievoorschriften voor een verantwoorde dakopbouw met pv-panelen zijn veiligheidsrichtlijnen geformuleerd voor onder meer het brandveilig maken van de bekabeling van een pv-installatie, de veiligheidsafstand van zonnepanelen tot daklichten en andere doorvoeren en tot brandcompartimenten, de beloopbaarheid van een pv-dak en een brandclassificatie voor pv-panelen en dakbedekkingsmaterialen. Via een assurantie-adviseur heeft het eerder genoemde samenwerkingsverband het maatregelenpakket onder de aandacht gebracht van de grootste vastgoedverzekeraars. “We willen hiermee aantonen dat  dat pv-daken ongeacht hun dakbedekking -en isolatiematerialen heel goed te verzekeren zijn tegen brandrisico, mits de voorschriften en de maatregelen goed worden uitgevoerd”, aldus Smits.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.