In een samenwerking met Felixx Landscape Architects & Planners wint MoederscheimMoonen Architects de aanbesteding Insulindestraat Rotterdam. De Gemeente Rotterdam koos voor het plan Via Insulae waarin op braakliggend terrein 28 stadse koopwoningen komen. Een sfeervolle wandelverbinding verbindt de stedelijke Spoordriehoek met het groene Hofbogenpark.
De naam Via Insulae verwijst naar een lichte doorgang die ontstaat tussen het strategisch geplaatste bouwblok en de naastgelegen Moskee. De wandelverbinding doet denken aan kleine sfeervolle straatjes in Zuid-Europa. Lopend door de nieuwe passage kom je ogen tekort: een galerie op de hoek, balkons die over de passage hangen, entrees en voordeuren, speelse verlichting en groene beplanting. Een kleine sociale oase in de drukke stad.
De Via Insulae biedt flexibiliteit in woningtypes en plattegronden. Dit gebeurt met standaardverdiepingen die vijf woningen bevatten, elk met een eigen buitenruimte. De hoekbalkons profiteren van ochtend- of avondzon, terwijl grotere balkons uitkijken op de passage. Dankzij de ligging en het gebruik van groen blijft het gebouw koel zonder overmatige opwarming. De binnenstraat van het gebouw biedt een centrale toegang tot zowel woningen als gedeelde buitenruimtes, zoals de daktuin en patio.
Architectuur
Voor het nieuwe gebouw is gekozen voor een stedenbouwkundige aanpak die de kromming van de bestaande straatwanden voortzet. De architectuur van MoederscheimMoonen combineert historische referenties met moderne elementen, passend bij het industriële karakter van de Spoordriehoek. Zo verwijzen de symmetrische gevel en raamverdelingen naar vroegere gebouwen. De entree is daarentegen subtiel gehouden om de nadruk te leggen op de toegang tot de passage en galerij. Richting de Hofbogen worden de gevels steeds dynamischer met diverse vertrappingen en gevelsprongen die een sterke vergroening bewerkstelligen. De strategisch geplaatste balkons over de passage bevorderen interactie en zorgen voor een speelse overgang tussen de twee verschillende zijdes van het gebouw.
Ecologie, klimaat en duurzaamheid
Het gebouw is ontworpen met een sterke focus op ecologie en biodiversiteit. Het project bevat bijvoorbeeld veel groen in de vorm van gevelbeplanting, groene daken en collectieve tuinen. Ook zijn er insectenhotels, vogel- en vleermuiskasten geïntegreerd om stadsnatuur te stimuleren. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor irrigatie.
Verder wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met een collectieve bodembron en warmtepompen. Elk appartement krijgt zonnepanelen om het energieverbruik te verlagen. Ook wordt er gebruik gemaakt van circulaire bouwmaterialen, zoals gerecycled beton en mogelijk hergebruikte bakstenen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.