De verbouwing van de Emmaüskerk, in de Almelose buurt het Rosarium, tot vier luxe woningen nadert zijn voltooiing. Eén woning is onlangs opgeleverd, de drie andere zijn in de afbouwfase. Met de verkoop wil het nog niet erg vlotten. Nog maar één woning is verkocht. Dat ligt mogelijk mede aan de prijs. 475.000 euro voor een ‘vier-onder-eenkapper’ zonder aangebouwde garage en met maar weinig tuin is veel geld.
De buitenkant van het kerkgebouw is niet zo veel veranderd. Het gebouw onderging een ingrijpende opfrisbeurt – de gele bakstenen gevels werden gezandstraald, de houten raamkozijnen vervangen door aluminium profielen en het steile leistenen dak vernieuwd – maar de Emmaüskerk bleef er net zo uitzien als altijd.
Amsterdamse school
Het gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Architect B.T. Boeyinga (1886-1969) ontwierp in het begin van de jaren 30 van de vorige eeuw een kerkgebouw in de stijl van de Amsterdamse School.
Strakke lijnen en symmetrie werden gecombineerd met fraaie details zoals het prachtige dak met speels torentje, het bijzondere metselwerk in de nokken en de opvallende hoge raampartijen aan alle zijden van het gebouw. Gedateerd is het bouwwerk van Boeyinga bepaald niet. Nog steeds heeft het een krachtige, moderne uitstraling.
Ilse Klein Brinke van architectenbureau I_KB, die het verbouwingsplan voor het interieur maakte, voegde nog een paar stijlelementen toe. Enkele vensters in de hoge zijramen werden voorzien van gekleurd glas. De gekleurde vensters geven het kerkgebouw een eigentijds accent.
Interieur gesloopt
Aan de buitenzijde is het nog steeds duidelijk een kerk, aan de binnenzijde is van de oorspronkelijk functie niets terug te vinden. Bij de verbouwing werd het interieur – de kerk was één grote open ruimte met een nok op een hoogte van 12 meter – volledig gesloopt.
Vervolgens werd het grondvlak in vier bijna gelijke parten verdeeld. Van bovenaf gezien is als het ware een kruis op het grondvlak getrokken. Daarop zijn de scheidingswanden geplaatst.
Ook in de hoogte werd de ruimte opgedeeld. Een staalconstructie in de kerk draagt drie betonnen tussenvloeren die via trappen in de woningen bereikbaar zijn. Op de begane grond van elke woning zijn nu een woonkamer en een keuken te vinden, op de eerste verdieping de badkamer en twee slaapkamers en op de tweede verdieping nog een slaapkamer alsmede een technische ruimte en eventueel een tweede badkamer. Onder de nok, op de derde verdieping, is nog een berging.
Hoge vides
Het meest opvallende elemenent in de woningen zijn de hoge raampartijen. Omdat die hoger zijn dan de plafonds bedacht de architect hoge vides – aan de zijkant zes meter hoog – die de woningen een aparte sfeer geven. Bijzonder is ook dat de open keuken zich op een verhoging bevindt.
Dat was nodig omdat anders vanuit de keuken niet door de ramen aan de voor- en achterzijde kon worden gekeken. Omdat de ramen zo kenmerkend zijn voor het gebouw mocht aan de vorm niets gebeuren. De enige concessie is dat de onderste vensters nu onderdeel zijn van opendraaiende tuindeuren.
Bron: Tubantia / René Schabos
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.