Het Nieuwe Instituut presenteerde onlangs een aantal hoogtepunten die centraal staan in 2022. Hierin komen de uiteenlopende facetten van het Nieuwe Instituut aan bod. Hieronder een ontwerp van Theo Doesburg, de derde editie van World Around en een experimenteel digitaal platform onder de naam ‘ENTER’.
Nieuwe aanwinst: ontwerp tegelvloer Theo van Doesburg
Een ontwerp van Theo van Doesburg uit 1917 voor de tegelvloer van voormalig vakantiehuis De Vonk wordt opgenomen in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Het is een van de eerste voorbeelden van de samenwerking tussen kunstenaars van De Stijl. Zij streefden vlak na de Eerste Wereldoorlog naar een nieuwe leefruimte waarin kleur en architectuur werden samengesmolten tot een totaalkunstwerk. De tekening is decennia lang door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in bruikleen gegeven aan Museum De Lakenhal in Leiden. Het beheer wordt nu overgedragen aan Het Nieuwe Instituut.
Derde editie World Around
Het Nieuwe Instituut is samen met het Solomon R. Guggenheim Museum in New York medeorganisator van de derde editie van The World Around. Een toonaangevend evenement op het gebied van hedendaagse architectuur en design dat zowel online als offline plaatsvindt. Op zaterdag 5 februari 2022 vindt er een programma in het Guggenheim Museum in New York plaats. Op 11 juni 2022 organiseert Het Nieuwe Instituut een aansluitende conferentie in Rotterdam.
ENTER: experimenteel digitaal platform
ENTER is een experimenteel digitaal platform voor evenementen in het culturele veld, ontwikkeld door Het Nieuwe Instituut. De focus ligt op het ontwerpen van meer mensgerichte manieren om online en hybride culturele ontmoetingen mogelijk te maken. In 2022 zal er een speciale online residentie worden georganiseerd waarbij er door een team een nieuw kunstwerk wordt gerealiseerd in de online omgeving van ENTER. Het werk gaat op 10 maart 2022 tijdens een digitaal evenement in première en zal daarna gedurende de tentoonstelling Tijdelijk huis van thuis online toegankelijk zijn voor publiek.
Over Het nieuwe Instituut
Gelegen in het Museumpark in Rotterdam, met Kunsthal Rotterdam en Depot Boijmans Van Beuningen als buren, beheert Het Nieuwe Instituut een van de grootste architectuurcollecties ter wereld. Daarnaast heeft het verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé, een studiezaal en bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin. Met deze persnieuwsbrief blikken wij vooruit op een aantal hoogtepunten van 2022 waarin de uiteenlopende facetten van Het Nieuwe Instituut aan bod komen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.