Waar willen wij wonen?

Actualiteiten, Nieuws

Waar willen wij wonen?

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-12-2022

Met de Eo Wijersprijsvraag 2022 – 2023 zoekt de Eo Wijerstichting onder het thema ‘waar willen wij wonen’, naar integrale, wervende toekomstperspectieven voor Nederland. Perspectieven waar klimaatadaptatie en natuurverbetering leiden tot structurele verbeteringen van onze steden en landschappen. Multidisciplinaire ontwerpteams kunnen zich tot 11 januari 2023 aanmelden voor de eerste ronde.

Het thema ‘waar willen wij wonen’ is geïnspireerd op het Verkadealbum ‘Waar wij wonen’ uit 1937 van schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. In 1937 beschrijft en toont Jac. P. Thijsse in dit werk de schoonheid van het Nederlandse landschap om aandacht te vragen bij het grote publiek voor de voor de kwaliteit ervan. Waar Thijsse zich bijna 100 jaar geleden al zorgen maakte is nu de druk op onze leefomgeving nog veel hoger, met als belangrijke oorzaken de nadelige effecten van (stikstof)uitstoot en de autonome veranderingen in de natuur en ons landschap door klimaatverandering.

De Eo Wijersstichting roept als hedendaagse Thijsse op: hoe kunnen stikstofreductie en klimaatadaptatie samen een hefboom zijn om onze steden en landschappen klaar te stomen voor een aantrekkelijke toekomst? De sleutel daarvoor ligt bij ontwerpend onderzoek en verbeeldingskracht: hoe ziet onze omgeving eruit als we deze opgaven in samenhang oplossen, waardoor natuurlijke systemen weer in gezonde balans komen? Wat is de toekomst voor het land en het landschap waar wij willen wonen?

De wedstrijd richt zich op de vier regio’s Achterhoek, Oostelijk Flevoland, Rijn- en Maasmonding en Midden Zeeland.

Aanmelden

“De Eo Wijersprijsvraag biedt alle ruimtelijke ontwerpers in Nederland, in samenwerking met andere disciplines, de kans om te laten zien welk aantrekkelijk perspectief er is voor de deelnemende regio’s”, zegt juryvoorzitter, landschapsarchitect en voormalig Rijksadviseur Berno Strootman. “En dat is hard nodig omdat bestuurders tot nu toe niet in staan blijken te zijn om op de grote opgaven het antwoord te geven dat nodig is.

De grote maatschappelijke vraagstukken worden nog te veel als problemen gezien die moeten worden opgelost. En nog te weinig als kansen die de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen van ons land. Stikstofreductie en klimaatadaptatie kunnen worden ingezet als hefboom voor het realiseren van andere ambities, zodat onze steden en landschappen veel aantrekkelijker kunnen worden. Ontwerpers zijn in staat om die opgaven met elkaar te verbinden tot integrale, wervende toekomstperspectieven.’

Het inzenden voor de eerste ronde is mogelijk tot woensdag 11 januari 2023.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.