Welke stad krijgt het Nationaal Historisch Museum?

Welke stad krijgt het Nationaal Historisch Museum?

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-05-2007

De Nederlandse regering is van mening dat Nederland een Nationaal Historisch Museum moet krijgen, maar waar?
Koningin Beatrix noemde de komst van het museum al in de Troonrede van 2006. Het kabinet wees toen Den Haag aan als mogelijke locatie voor het geschiedenismuseum.

Minister Plasterk wil een keuze maken uit de Hofstad, Amsterdam en Arnhem. Maar steeds meer steden profileren zichzelf als de ideale vestigingsplaats voor dit nationale paradepaardje. De stad en de provincie Utrecht hebben inmiddels in een brief aan minster Plasterk laten weten dat er een open competitie zou moeten komen voor de locatie van het museum.

Den Haag
In Den Haag is inmiddels een lobby op gang om het Nationaal Historisch Museum naar de hofstad te halen. De CDA-fractie diende eind mei een motie in waarin de gemeenteraad uitspreekt dat Den Haag de meest geschikte vestigingsplaats is voor het museum. Fractievoorzitter Michel Santbergen noemt Den Haag ‘het symbool voor bestuur en democratie’. Volgens éigen zeggen krijgt de partij een ruime meerderheid met de ‘zekere steun” van PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie’. “Deze motie is bedoeld als een signaal naar buiten toe. Het Nationaal Historisch Museum heeft mede als doel het besef van democratie te versterken. En waar kan dat beter dan in Den Haag, in de nabijheid van de politiek.”

Amsterdam moet de locatie zijn, vindt de VVD-fractie van onze hoofdstad. Nee, zegt gedeputeerde Laura Bouwmeester van de provincie Flevoland, de vestiging van het tentoonstellingsgebouw in de jongste provincie bevordert de spreiding van musea over het land.

Nominaties
Eind april van dit jaar nodigde minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk Arnhem, Amsterdam en Den Haag officieel uit een voorstel te doen voor de huisvesting van het Nationaal Historisch Museum. De minister wil graag dat het nieuwe culturele rijksgebouw ‘aansluit bij bestaande instellingen en activiteiten die de geschiedenis van Nederland vertellen’.

In Amsterdam ziet hij het Nationaal Historisch Museum als een toevoeging aan het hoogwaardige cluster van musea aan het Museumplein. In Den Haag zou het ook passen vanwege de regeringsgeschiedenis en in Arnhem sluit het plan goed aan bij het Nederlands Openluchtmuseum, een nationaal historisch museum op volkskundig gebied. De gemeente die uiteindelijk het prestigieuze museum mag bouwen, krijgt van Plasterk jaarlijks 12 miljoen euro te besteden. Buiten de genomineerde steden, mogen andere steden ook hun plannen aandragen.

Utrecht
Burgemeester Annie Brouwer van Utrecht stuurde de minister daarop een brief om ook de Domstad aan te bieden als vestigingslocatie. Utrecht wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Er wordt gewerkt aan een meerjarig cultureel programma rond de Vrede van Utrecht en aan de transformatie van het Domplein tot een plaats waar 2000 jaar deels ondergrondse geschiedenis zichtbaar wordt.
De burgemeester vindt dat de plannen voor een Nationaal Historisch Museum in Utrecht hierbij naadloos aansluiten. Ook het feit dat de stad een belangrijke rol heeft gespeeld in de vaderlandse geschiedenis vindt zij van grote waarde. De stad beschikt eveneens over het Museumkwartier met de bestaande historische collecties.

Ook Breda maakt kans om het veelbesproken museum te herbergen, vindt de CDA-fractie van de gemeenteraad in Breda. ‘Gelet op de geschiedenis van Breda, de historische én actuele betekenis van de stad als knooppunt tussen zuid en noord, zou de komst van een Nationaal Historisch Museum in Breda zeer passend zijn.’

Vereniging
Vorige week schreef burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf in een brief aan de minister dat er een open competitie zou moeten komen voor steden die aanspraak willen maken op de vestiging van het museum. De Graaf acht Nijmegen ook geschikt, vanwege de vooraanstaande rol van de stad in het rijk van Karel de Grote en in de middeleeuwen. Belangrijk historisch feit was ook de Vrede van Nijmegen.

In juni wil het kabinet een besluit nemen over de vestigingslocatie van het Nationaal Historisch Museum. De Nederlandse Museumvereniging (NMV) vindt echter dat de keuze van de plek uitgesteld dient te worden. De vereniging zegt dat er eerst maar een duidelijkheid moet komen in welke behoefte voorzien moet worden, dat er in kaart gebracht moet worden wat het bestaande aanbod van historische musea in Nederland is.

Bron: Nationaal Museum.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.