Winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekend

Actualiteiten, Nieuws

Winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-05-2022

De winnaars van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs zijn bekend. De vakprijs werd toegekend aan het National Holocaust Namenmonument van Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt en in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité. De publieksprijs ging naar Basisschool De Wereldburger van Moke Architecten en LANDLAB in opdracht van de Gemeente Amsterdam. De twee projecten werden gekozen uit tien nominaties.

Nationaal Holocaust Namenmonument

Het vakjuryrapport meldt: Het Nationaal Holocaust Namenmonument is een plek waar ontmoeting centraal staat, zowel letterlijk als in abstracte zin. Nabestaanden komen in contact met verloren naasten en met andere bezoekers, zowel uit Amsterdam als van ver daarbuiten.

Op een geraffineerde wijze is het gebouw vanuit sommige standpunten heel groots, aanwezig en monumentaal. Maar vanuit andere gezichtspunten, terughoudend, soms zelfs afwezig en eigenlijk altijd verfijnd. Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van dit project tot ver buiten de stadsgrenzen en is dit project er niet alleen voor Amsterdam en Amsterdammers, maar biedt het ruimte voor ontmoeting, bezinning en educatie. Er is sprake van Architectuur met een grote ‘A’.

De jury prijst het ontwerp niet alleen vanwege zijn architectonische zeggingskracht, maar ook vanwege de stedenbouwkundige inpassing waardoor een verwaarloosde locatie is veranderd in een plek van grote waarde.

Lees het volledige Vakjuryrapport

Basisschool de Wereldburger.

Het publieksjuryrapport geeft aan: Eén van die projecten springt eruit met een centrale functie in de wijk en grote impact op de gebruikers. Het is de architect en opdrachtgever hier gelukt qua duurzaamheid, architectuur en op sociaal vlak iets speciaal aan de wijk toevoegen. De openbare ruimte om het project en de binnen- en buitenkant zijn liefdevol en zorgvuldig uitgevoerd.

Basisschool de Wereldburger vormt volgens de jury een sociaal hart in Osdorp, die veel impact kan hebben op de buurtbewoners. De architect en opdrachtgever hebben binnen een beperkt budget een gedateerde gesloten school omgetoverd tot een uitnodigende, duurzame en ruime basisschool.

Lees het volledige Publieksjuryrapport

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.