Winnaars Building Holland awards bekend gemaakt

Winnaars Building Holland awards bekend gemaakt

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-04-2010

De openingsdag van Building Holland is met de uitreiking van de Building Holland Awards feestelijk afgesloten. De winnaars van de prestigieuze prijs werden bekend gemaakt door Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en van het Comité van Aanbeveling Building Holland. Hij werd hierbij vergezeld door juryvoorzitter Mick Eekhout, hoogleraar productontwikkeling TU Delft. In de categorie BouwRAI kwam de Hubbel van BUKO Bouwsystemen B.V. als winnaar naar voren.

In de categorie Gebouwtechniek werd de prijs toegekend aan Marvin van KiesGroenLicht B.V. Sutu van Yalp B.V. ging er met de prijs vandoor in de categorie Urban Design. De verkiezing van de Building Holland Awards wordt georganiseerd in het kader van Building Holland, het grootste vakevenement voor woningbouw, utiliteitsbouw en openbare ruimte in 2010 dat nog tot en met 15 april wordt gehouden in Amsterdam RAI.

De Building Holland Awards werden voor de eerste keer uitgereikt. De awards zijn gericht op het stimuleren van innovaties in de bouw- en openbare ruimte sector. De verkiezing beslaat drie categorieën: BouwRAI, Gebouwtechniek en Urban Design. Per categorie zijn er drie genomineerden. Een onafhankelijke vakjury, bekeek alle 40 inzendingen en beoordeelde onder andere in welke mate ze vernieuwend, toepasbaar en duurzaam zijn. Dit leverde negen nominaties op.

Winnaar categorie ‘BouwRAI: Hubbel, een mobiele en multifunctionele ruimte van BUKO Bouwsystemen B.V. – standnummer 11.214 De Hubbel is een mobiele en multifunctionele ruimte, ontworpen voor gebruik als professionele werkplek of extra kamer bij de woning. Het modulaire systeem van de Hubbel biedt veel indelingsmogelijkheden.

De motivatie van de jury voor het toekennen van de prijs is dat, sinds het wegvallen van het welstandregime en de bouwvergunningen, er duidelijke mogelijkheden zijn gekomen voor dit soort geprefabriceerde behuizingen. “In dit geval staat de architectonische zorg borg voor een goede kwaliteit, vaak beter dan de bestaande gebouwen. Er is een inpassing in veel situaties, het gemak van installeren per kraan en een terugkoopfinanciering. Dit alles zorgt voor een flexibilisering van woon- en werkbehuizingen in de privésfeer”, aldus het juryrapport.

Winnaar categorie ‘Gebouwtechniek’: Marvin, energiemonitor en de nieuwe klokthermostaat van KiesGroenLicht B.V. – standnummer 11.416Q Marvin is de energiemonitor en de nieuwe klokthermostaat. Gebruiksvriendelijk ontworpen en met eenvoudige bediening via touch-screen. Marvin geeft inzicht in het energieverbruik, eigen opwek, kosten, CO²-uitstoot en vergelijkt bovendien het verbruik met vorige perioden. Uit onderzoek blijkt dat besparingen tot 15 procent gerealiseerd worden door gebruikers met een energiemonitor in vergelijking met gebruikers zonder een energiebesparingsmonitor.

De jury waardeert dat de overstap van ingenieurskunde naar bedieningsgemak gemaakt wordt in een nieuw Nederlands product, waarbij de techniek wordt overvleugeld door het socio/psychologische gemak voor de gebruiker. Een citaat uit het juryrapport: “Als het ware spelenderwijs wordt de gebruiker uitgedaagd om zuinigheid bij het gebruik van installaties te betrachten. Daarbij wordt op een speelse en uitdagende wijze een gedragsverandering van de gebruiker bewerkstelligd. Met grote overtuiging is Marvin koploper in de innovatie van de aangeboden gebouwtechniek producten.”

Winnaar categorie ‘Urban Design’: Sutu, interactieve voetbalmuur van Yalp – standnummer 10.111
De interactieve voetbalmuur Sutu daagt de hedendaagse jeugd uit om in beweging te komen. Voetbal wordt gecombineerd met gaming, maar dan actief. De voetbalmuur bestaat uit 16 vlakken die oplichten wanneer ze geraakt worden. De muur huisvest 17 computers, 5000 elektracomponenten en 1200 LED lampen; en alles is geschikt voor in de openbare ruimte.

De jury kent de prijs toe aan Sutu vanwege het bijzonder originele karakter van de vinding. “Televisiekijkers worden weer de straat op getrokken, komen in beweging en praten mogelijk met elkaar over de dingen die zij zien. De jury hoopt, door deze prijs een duwtje in de rug te geven, dat mogelijke gebruikers het product aanschaffen en hoopt tevens de uitvinders te stimuleren een meer robuuste variant te bedenken”, aldus het juryrapport.

Overige genomineerden:
Categorie ‘BouwRAI’
Bloxa Domus bouwblok
Dit product bestaat uit holle houten blokken die na het afstapelen gevuld kunnen worden met herbruikbaar isolatiemateriaal. Het bouwsysteem is gebaseerd op een aantal basiselementen dat snel en eenvoudig te plaatsen is. Het STEKO basisblok bestaat uit 3 modellen.

Daas DuecoBrick
Met de introductie van Daas DuecoBrick beantwoordt Daas Baksteen aan de stijgende vraag naar duurzame en ecologische gevelbekleding. Daarnaast wordt een gevelbekleding met horizontale belijning in de hedendaagse architectuur meer en meer toegepast. Ook het natuursteenachtige karakter maakt de uitstraling puur en massief.

Categorie ‘Urban Design’
InfraCore Inside
InfraCore technology is speciaal ontwikkeld voor zwaar te belasten composiet draagconstructies. De technologie realiseert een forse trendverandering in bouw en infra. Dit is ook de reden dat FiberCore Europe met haar gepatenteerde InfraCore Inside technology recent werd opgenomen in de prestigieuze FEM Tech25.

Belpasso Premio
Het Belpasso Premio bestratingssysteem van Metten Stein+Design met de CleanTop Technologie is ontworpen om de reinigingskosten te verlagen, de levensduur te verlengen en de belevingswaarde van de gebruiker te optimaliseren. Het toepassingsgebied van Belpasso Premio is binnen de stedelijke omgeving primair gericht op representatieve locaties die onderhevig zijn aan een hoge bezoekersfrequentie. Belpasso Premio heeft in de markt het predicaat “Anti-Kauwgom” steen verworven.

Categorie ‘Gebouwtechniek’
Passiefhuistoestel
Brink Climate Systems biedt een geïntegreerde oplossing voor duurzaam verwarmen, ventileren met hoog rendement en warmwatervoorziening voor woningen die voldoen aan de Passiefhuis-norm. Door de unieke regeling worden alle producten samengevoegd in één compact toestel. Het Passiefhuistoestel draagt bij aan verlaging van de woonlasten en heeft een lage CO2-uitstoot.

Omnia GreenGain
Omnia GreenGain, van Villeroy & Boch, Badkamer & Wellness, is het eerste wandcloset met slechts 3,5 liter water per spoelgang. Dit is een vermindering van 2,5 liter per spoelgang bij een normaal spoelvolume. Als in het dubbele spoelsysteem voor het lagere spoelvolume wordt gekozen, verbruikt het toilet slechts twee liter water per spoelgang.

Een innovatieroute op de beursvloer van Building Holland toont alle nominaties en inzendingen. Bezoekers krijgen zo een overzicht van de meest opzienbarende ontwikkelingen in de woningbouw, utiliteitsbouw en openbare ruimte.

Building Holland 2010
Een nieuw totaalevenement voor beslissers in de woningbouw, utiliteitsbouw en openbare ruimte, dat is Building Holland 2010. Building Holland omvat de deelevenementen BouwRAI, Urban Design en Gebouwtechniek.Building Holland 2010 is nog tot en met donderdag 15 april in Amsterdam RAI. Meer informatie is te vinden op www.buildingholland.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.