In Amsterdam West zijn de eerste 450 woningen van het project Lieven in gebruik genomen. Lieven bestaat uit 1200 woningen in een campusachtige setting, en zijn bedoeld voor woonstarters en studenten. Lieven is ontworpen door Arons en Gelauff Architecten en ontwikkeld door Woonstichting De Key.
Andere eisen aan woonomgeving
Door de aanhoudende druk op woningmarkt in de grotere steden worden nieuwbouwwoningen steeds kleiner. ‘Dat stelt andere eisen aan de woonomgeving’, aldus architect Floor Arons. ‘In dit project was het dan ook de uitdaging om naast aantrekkelijke kleine woningen, ook een aantrekkelijke leefomgeving te creëren. Met een gemeenschappelijke tuin, een plein en voorzieningen die echt kwaliteit toevoegen aan de woningen.’
Woonblokken met alleen een voorkant
Hoe programmeer je twee reguliere Amsterdams bouwblokken naar een leefomgeving die aantrekkelijk is voor jongeren en studenten? Floor Arons: ‘Samen met de ontwerpers van de gemeente hebben we de bestaande plannen – blokken met een duidelijke voor- en achterkant -getransformeerd naar een ontwerp dat alleen voorkanten heeft. Door de voorgeschreven openingen in de twee bouwblokken tegenover elkaar te leggen, konden we een duidelijke entree naar de binnengebieden maken. Gecombineerd met twee poorten in de lange zijdes van de blokken geeft dat een campusachtige sfeer. Bureau BplusB heeft dat vervolgens fantastisch uitgewerkt in het plan voor de openbare ruimte.’
Openbare functies rondom centraal plein
Alle openbare functies worden gecentreerd rondom het centrale plein. Er komt een wasbar, een grand café, en een multifunctionele ruimte in het nog te bouwen deel. In samenwerking met WOW Amsterdam zijn 40 woningen in het complex aangewezen voor jonge kunstenaars. De wasserette wordt gecombineerd met een galerie ruimte. Onder het laatste gebouw komt een horeca ruimte met flexplekken en een shared dining concept, waar bewoners kunnen eten en koken voor een betaalbare prijs.
Bouwblok met eigen karakter
Floor Arons: ‘Het principe van het eerste bouwblok is dat we een aantal afzonderlijke gebouw typologieën hebben ingezet om de massaliteit en anonimiteit die veel van dit soort complexen kenmerken te vermijden. Corridors, galerijen en portieken zonder liften en als afsluiting een gebouw met een binnenhof, zijn ingezet om het verschil in woonvormen te benadrukken. Het bouwblok bestaat daarmee eigenlijk uit een reeks ‘panden’ met ieder een eigen karakteristiek.’ In de woningen is slapen en wonen slim gecombineerd. Dankzij 1,5 extra hoogte kon boven de badkamers een slaapkamer/ruimte worden gecreëerd, afgescheiden van het woongedeelte. Ook in het interieur van de algemene ruimten zijn extra middelen ingezet om het tot een duurzaam en prettig complex te maken.
Architecten
Arons en Gelauff Architecten hebben de stedenbouwkundige opzet van project Lieven en het eerste bouwblok ontworpen en uitgewerkt. Hierbij is een blok studentenwoningen die eerder werden ontworpen door Architect Toverstralen geïntegreerd in het plan. Het tweede bouwblok, naar ontwerp van KENK architecten, is op dit moment in aanbouw en zal naar verwachting 2022 worden opgeleverd.
Lees ook:
Projectgegevens
Woningen: 52 studenten woningen, 319 starterswoningen
Opdrachtgever: Woonstichting De Key, Amsterdam
Concept Stedenbouw: Arons en Gelauff i.s.m. Basic City A+U, Rotterdam
Architect: Arons en Gelauff Architecten, Amsterdam
Medewerkers: Floor Arons, Joost van Bergen, Nadine der Kinderen, Gert-Jan Machiels, Lennart Snoek en Annemarie Swemmer
Landschapsarchitect: Bureau B+B, Amsterdam
Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
Aannemer: Bot Bouw, Heerhugowaard
Installatie advies: Wolf en Dikken, Den Haag
Start ontwerp: voorjaar 2016
Start bouw: december 2017
Oplevering: januari 2020
Fotografie: Luuk Kramer
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.