Woonblokken Donk en Elft in Nijmegen

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Woonblokken Donk en Elft in Nijmegen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-07-2024

Het stedenbouwkundig plan van Hart van de Waalsprong en de woonblokken Donk en Elft worden in opdracht van AM en Van Wonen ontworpen door De Zwarte Hond. Hart van de Waalsprong is het nieuwe centrumgebied voor Nijmegen-Noord waar winkelen, wonen en voorzieningen samenkomen. In het hele gebiedsplan staan fietsers en voetgangers centraal, en er is een uitstekende aansluiting op het openbaar vervoersnetwerk.

De kernvraag in het ontwerp voor Hart van de Waalsprong was hoe je van een groot nieuw winkelcentrum een sfeervol en gezellig ‘stadje’ kunt maken. Dit realiseerde De Zwarte Hond door een levendige mix van winkels en voorzieningen in de plint, een diversiteit aan woningtypen en een kwalitatief hoogwaardige, klimaatadaptieve openbare ruimte te combineren.

Stedenbouwkundige en partner Jeroen de Willigen licht toe: “Gezelligheid kan ook eigentijds zijn. In het gebied is een complexe stapeling van verschillende functies: retail, supermarkt, parkeren, expeditie en wonen. Maar om het gezellig te maken, moet je die complexiteit zo oplossen dat je tot een soort van alledaagse vanzelfsprekende architectuur komt. Waar mensen zich thuis voelen en waar ze willen zijn. We zijn dan ook heel trots dat het buurtje vanaf het begin voelt als een succes. Het is er altijd gezellig en levendig, zelfs op maandagmiddagen.”

Nijmeegse baksteenarchitectuur

De woonblokken Donk en Elft grenzen aan het centrale winkelplein en omvatten zowel winkels als woningen. Door het gebruik van verschillende ontwerpmiddelen zijn de twee forse woonblokken geleed in een kleinere maat en schaal, die past bij de openbare ruimte en het programma. Hieronder vallen onder andere de zorgvuldige indeling van de percelen, de wijze van stapelen van het programma en het gebruik van setbacks en optoppingen. Daarnaast spelen de materiaalkeuze en het gebruik van stedenbouwkundige accenten ene rol.

Door goed overleg tussen alle architecten is er een sterke samenhang in het plan ontstaan. Iedereen was het erover eens om rood getinte baksteen te gebruiken en gebouwen te ontwerpen met rijke, uitgesproken details. Hierbij hebben ze zich laten inspireren door het werk van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw. Gevelopeningen worden benadrukt door het gebruik van plastiek en verfijnd metselwerk zoals diepe neggen. Zo heeft elk pand een uniek karakter, terwijl het geheel voortbouwt op de kenmerkende baksteenarchitectuur van Nijmegen.

Overige

Andere woningen in dit gebied zijn ontworpen door de architectenbureaus AtelierBRINK, Korth Tielens Architecten, Level of Detail Architecten en Monadnock. Het landschapsontwerp is gemaakt door De Urbanisten, die het centrale stadsplein verbonden met de Waal via een groene route met wadi, pleintjes en tuinen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.