De bouw van de eerste woontoren – Justus – in de nieuwe Sluisbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam is voltooid. Een bijzonder project omdat het in Nederland de eerste hoogbouw is voor uitsluitend middenhuurwoningen die op deze schaal gerealiseerd. Het is een eindresultaat van een vroegtijdige intensieve samenwerking tussen Gemeente Amsterdam, Achmea Real Estate, ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren, de Architekten Cie. en diverse partners.
De combinatie van hoogbouw en strenge eisen op het gebied van architectuur, stedenbouw en duurzaamheid maakte Justus tot een uitdagend project. Er zijn geen concessies gedaan aan de kwaliteit. De haalbaarheid is gewaarborgd doordat J.P. van Eesteren de belegger, adviseurs en strategische realisatiepartners al in de ontwerpfase heeft samengebracht. Door alle factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling tijdig de plek te geven die ze verdienen, werden knelpunten aan de voorkant opgelost.
Strategische keuzes
Vroeg in het ontwerpproces zijn strategische keuzes gemaakt, zoals efficiënte kernindelingen en een repetitief ruimtelijk stramien. de Architekten Cie. ontwierp Justus als een gebouw dat kracht put uit een heldere structuur en consistente ontwerpprincipes. Het resultaat zijn goed uitgewerkte woningplattegronden waarbij de gemiddelde woonoppervlakte van 60 vierkante meter royale leefruimte biedt.
De toren en de appartementen zijn gericht op deze verbinding. Elk appartement profiteert van de ochtend- of avondzon en biedt prachtige uitzichten, dankzij de grote ramen en balkons die uitkijken over het IJmeer en de historische binnenstad.
Groene uitstraling en duurzaamheid
Hoewel nog niet volledig zichtbaar, zal Justus een groene uitstraling krijgen die een belangrijk kenmerk van het gebouw wordt. Op de 24ste verdieping is een gemeenschappelijk dakterras gecreëerd dat niet alleen de bewoners ruimte biedt, maar ook de architectonische vorm van het gebouw versterkt. 40 procent van de bouwkavel, inclusief de daken, wordt bedekt met hoogwaardig groen, gevoed door een waterretentiedak dat regenwater opvangt en hergebruikt.
Door slim gebruik te maken van de kenmerken van de bouwmethode is het unieke, voor Amsterdam ontworpen silhouet van veraf en vanuit alle hoeken van de stad te herkennen. Dit specifieke silhouet zet Sluisbuurt duidelijk op de kaart van Amsterdam als belangrijke brug tussen oost en west van de stad.
Op 9 oktober ontvingen de eerste bewoners hun sleutel.
Fotocredits J P van Eesteren Bert Rietberg
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.