De Amsterdamse Architectuurprijs 2023 is in de wacht gesleept door wUrck voor de Fietsparkeergarage Stationsplein. Volgens de jury sprong dit project echt uit boven de tien genomineerden. Vooral omdat de verhouding tussen architectonische kwaliteit en stedelijke behoefte het meeste in balans is. Oriol Casas Cancer en Roeland Bornebroek mochten daarom namens wUrck de vakjuryprijs in ontvangst nemen.
De vakjury stond voor een uitdagende opgave om een winnaar te kiezen uit de selectie breed uiteenlopende projecten, waaronder een studentencampus, een fietsenstalling, een kantoor, een boetiekhotel én zes uiteenlopende woningbouwprojecten. Ze stelt dat een architectuurprijs uitmuntende architectonische kwaliteit als belangrijk criterium moet hanteren. Aangezien er sprake is van een ongelijk speelveld qua budget, wordt er tevens gekeken naar hoe de projecten aansluiten op de maatschappelijke behoeften en ontwikkelingen van de stad.
Fietsparkeergarage
Tijdens de jurydag op 24 maart hebben de vakjury en de publieksjury alle tien genomineerde projecten bezocht. Door de diverse achtergrond en brede interesses van de vakjury leidde dit tot levendige discussies, maar wat boven water stond was dat ze alle drie waren geraakt door het ontwerp van de Fietsparkeergarage Stationsplein.
Het ontwerp voor de ondergedompelde fietsenstalling is helder, rustig en indrukwekkend, volgens de jury. Zelfs het woord ‘sacraal’ valt. Oriol Casas Cancer, wUrck architect en partner, leidde die dag de jury rond. “Het is geweldig om te merken dat alles wat je aan de tekentafel bedenkt en wat je nastreeft, ook echt voelbaar is bij anderen. Dat we de vakjuryprijs ook daadwerkelijk zouden winnen, hadden we niet verwacht. Alle genomineerden waren zulke prachtige projecten. Tegelijkertijd ontzettend verschillend, maar ieder uniek in zijn soort.”
Juryrapport
De jury is heel duidelijk in haar juryrapport en ziet de fietsenstalling als een welkom rustmoment voor reizigers voordat zij het drukke stationsgebouw betreden. “De reis van de bezoeker is goed vormgegeven: van het mooie moment waarop je als reiziger onder het water duikt, tot aan het grote daklicht op de plek waar de fietsparkeergarage het station ingaat. Bovengronds is te midden van de drukke stationsomgeving een nieuwe publieke verblijfsplek ontstaan, een cadeau van ruimte die wordt teruggegeven aan de stad. Het voorziet in een mobiliteitsbehoefte die alleen maar groter wordt in de stad.”
Lof is er ook voor het opdrachtgeverschap van de gemeente. “En terecht,” volgens Oriol Casas Cancer, wUrck architect en partner. “Het heeft niet alleen het fietsparkeerprobleem opgelost, maar het was ook een gedurfde keuze. Dat we dit hebben mogen ontwerpen en neerzetten samen met Max Bögl, is geweldig.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.