De PZC meldt in haar editie van 1 februari 2022 dat er in Zeeland ruim honderd monumenten leegstaan. En dan gaat het niet over woonhuizen, maar bijvoorbeeld om kerken, molens, stadhuizen of fabrieken. Het Zeeuwse erfgoed staat er in vergelijking met andere provincies niet goed voor. Om die reden wijst de provincie met nadruk op een budget van 1,8 miljoen euro dat zij in 2022 beschikbaar stelt voor de restauratie van bepaalde categorieën rijksmonumenten.
Gedeputeerde Anita Pijpelink van cultuur geeft aan: “Een leeg monument is de grootste garantie voor afbreuk. Wanneer een pand leeg staat, moeten we er dus zo snel mogelijk een herbestemming voor vinden.” De website van de provincie meldt: ‘De komende jaren willen we ons inzetten om kwetsbare monumenten (religieus erfgoed, agrarisch erfgoed en industrieel erfgoed) een nieuwe functie te geven. Om dat proces kracht bij te zetten, is een ‘loods herbestemming monumenten’ aangesteld. Deze loods gaat eigenaren en initiatiefnemers ondersteunen bij hun project.
Budget
Aanvragen voor subsidies voor restauraties van rijksmonumenten kunnen worden ingediend van 1 februari tot en met 15 maart 2022. Dat kan via het digitale aanvraagformulier op www.zeeland.nl. Hier is tevens meer informatie over de subsidieregeling te vinden.
Zo moet er onder andere sprake zijn van een goede (her)bestemming van het monument. Verder bedraagt de subsidie maximaal zeventig procent van de subsidiabele restauratiekosten, met een maximum van € 750.000.
Eerdere restauraties
Vorig jaar verstrekte de Provincie bijna 1,8 miljoen euro voor de restauratie van rijksmonumenten. Dat geldt ging toen naar vijf restauratieprojecten: Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, Het Vollebregtorgel in de Opstandingskerk te Wissenkerke, de toren van de Geerteskerk in Kloetinge, het kerkgebouw van de Hervormde Kerk in Stavenisse en boerderij Grote Muiterij in Sint Maartensdijk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.