Zeven gebouwen, zeven kleuren

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Zeven gebouwen, zeven kleuren

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-09-2023

De bouwplaats van Nieuw Bergen in Eindhoven gonst sinds het voorjaar al van de voorbereidingen. Samen met alle toekomstige bewoners is eind september de officiële start van de bouw gevierd. Dit gebeurde door een unieke prisma steen te leggen. Nieuw Bergen is ontworpen door MVRDV voor SDK Vastgoed (VolkerWessels).

Betrokkenen, toekomstige bewoners en aannemer Stam + De Koning Bouw (tevens VolkerWessels) waren getuigen van de symbolische steen die werd bevestigd aan de gevel van het transformatiegebouw Jaune aan de Deken van Somerenstraat. Royale lichtinval speelt een grote rol in Nieuw Bergen; de schuine daken geven de zon alle ruimte. Daarom heeft de eerste steen een uniek glazen ‘prisma’ in zich. Wanneer de zon tegen het prisma schijnt, verschijnen de prisma kleuren waar de zeven gebouwen van Nieuw Bergen naar vernoemd zijn.

Stadsdeel Eindhoven

Nieuw Bergen wordt een stadsdeel voor heel Eindhoven. Een plek die verbindt en waar verschillende generaties in een warme en veilige sfeer wonen, werken en elkaar ontmoeten. Monique Esselbrugge is wethouder Binnenstad en weet: “Eindhoven groeit en blijft dat de komende tijd doen. SDK Vastgoed geeft met de gebiedsontwikkeling Nieuw Bergen perfect invulling aan de ambities die we als stad hebben; klimaatadaptief, toegankelijk voor alle type bewoners, autoluw en onderscheidend in Design.

Ik ben dan ook heel blij dat SDK Vastgoed samen met aannemer Stam + De Koning Bouw nu kan starten met de bouw van Nieuw Bergen. Een iconisch project met een groene vibe, dat echt iets toevoegt aan de skyline van Eindhoven. In het hart van onze binnenstad, maar tegelijk ook onderdeel van een hechte buurt”, aldus.

Inmiddels zijn de eerste contouren van de renovatie en de toekomstige ondergrondse parkeergarage al zichtbaar. Het grondwerk is verzet, de drie kranen zijn geplaatst en nog veel belangrijker: alles ligt op schema. Aannemer Stam + De Koning Bouw ziet met veel vertrouwen de verdere opbouw tegemoet. Medio 2026 wordt Nieuw Bergen volledig opgeleverd.

Ontwerp

Het ontwerp is van het architectenbureau MVRDV in omhelst zeven gebouwen die vernoemd zijn naar zeven kleuren van de regenboog. Indigo valt op als de hoogste van de collectie, terwijl Orange de 48 sociale woningen in de wijk herbergt. Bleu, Jaune en Vert zijn allemaal transformaties van bestaande gebouwen, waarbij de laatste twee historische 20e-eeuwse gebouwen transformeren die op verschillende tijdstippen allebei als politiebureau dienden.

Deze getransformeerde projecten geven het project een gradatie in schaal, waarbij de historische architectuur ervoor zorgt dat Nieuw Bergen netjes in het aangrenzende winkelgebied past, terwijl de nieuwe gebouwen daarachter geleidelijk aan in omvang toenemen. Door een aanpak van hergebruik te combineren met groene daken en duurzame energieopwekking wil Nieuw Bergen ook een lichtend voorbeeld zijn van duurzame verdichting. Een verlichting waarbij zowel de ingebedde koolstof die nodig is om het gebied te ontwikkelen wordt verminderd als de koolstofuitstoot die gepaard gaat met de exploitatie van de gebouwen wordt geminimaliseerd.

 “De binnenstad van Eindhoven is een gewilde plek om te wonen. Hoogstedelijke dichtheid was dus nodig, maar we wilden wel gebouwen met karakter, geen standaard woontorens. Dat was één van de redenen om te kiezen voor afsnijdingen. Dit gebeurde door bij elk gebouw een denkbeeldig vlak van 45 graden te nemen vanaf de omliggende bebouwing, daardoor verschillen alle zeven gebouwen in hoogte en vorm. Het voordeel van afsnijdingen is ook het maximale daglicht in elke appartement en op straatniveau, iets wat natuurlijk bijzonder aantrekkelijk is voor aanstaande bewoners”, aldus Jacob van Rijs – medeoprichter van MVRDV.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.