In het centrum van Rotterdam gebouwen, pleinen en straten bekijken zoals deze ooit waren, nu worden of hadden kunnen zijn? Dan kan vanaf 30 juni met de gloednieuwe architectuurapplicatie voor de smartphone die door het Nederlands Architectuurinstituut is ontwikkeld.
De architectuurapplicatie maakt het met behulp van augmented reality, een camera, gps én een kompas mogelijk om extra informatie te krijgen over de stadsarchitectuur. De applicatie is een regelrechte primeur omdat deze de enige mét 3D-modellen is. Zo kun je bijvoorbeeld met je eigen smartphone vanuit verschillende hoeken bekijken hoe het nieuwe Rotterdam Centraal Station eruit komt te zien.
Een wereldwijde primeur.. in Rotterdam
Na een succesvolle pilot afgelopen december bij de in aanbouw zijnde Markthal op Rotterdam Blaak, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is Rotterdam nu de eerste stad die in deze nieuwe applicatie beschikbaar is. In het najaar volgen Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Naast de primeur op technologisch gebied (en het feit dat Rotterdam de eerste stad ter wereld wordt waarvan de architectuur in 3D-formaat te raadplegen is) is het ook in ‘museumland’ een nieuwtje: de applicatie maakt het namelijk mogelijk om ook buiten de muren van het museum op de plek die relevant is (midden in de stad) ’s werelds grootste architectuurcollectie te presenteren.
Claire Boonstra, mede-oprichter Layar (augmented reality browser): “We zijn zeer onder de indruk van en blij met de ambitie van het NAi om het mogelijk te maken om alle architectuur via Augmented Reality beschikbaar te maken. 3D modellen van bouwwerken en de interessante verhalen erachter worden letterlijk naar de mensen toe gebracht. Als je wat tijd te doden hebt en je staat toevallig bij een architectonisch bouwwerk, zul je via Layar automatisch de objecten van de architectuurapplicatie-laag te zien krijgen. Zo wordt een wachtmoment een belevenis.”
Vanaf 30 juni zal de applicatie waarmee je kunt ‘zien wat er niet is’ voor iedereen gratis te downloaden zijn. Ben je in het bezit van een geschikte Google Android-smartphone of een iPhone 3GS? Dan kun je de applicatie op je eigen telefoon gebruiken. Uiteraard zijn er bij de lancering ook leentoestellen aanwezig waarop je de applicatie kunt ervaren.
Samenwerking
De applicatie wordt mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL (voorheen Senter Novum), de BankGiro Loterij, het VSB fonds en SNS Reaal. En is ontwikkeld in samenwerking met IN10 Communicatie, Layar en DPI Animation House. NAi is met DPI Animation House een partnership aangegaan vanwege hun vooraanstaande kennis en productiekracht op het gebied van 3D en interactieve online media. Het Gemeentearchief Rotterdam levert met zijn foto’s een grote bijdrage aan de inhoud van de applicatie. Hierdoor wordt een deel van zijn collectie op een bijzondere manier toegankelijk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.