Lexus Design Award 2018

Prijsvragen

Lexus Design Award 2018

Door: Petra Starink | 04-09-2017

Jonge Nederlandse designers en architecten worden opgeroepen om hun ontwerpen in te zenden voor de internationale Lexus Design Award 2018. Er kan in 4 categorieën worden ingezonden: architectuur, product, mode en technologie. Inzenden kan tot 8 oktober 2017.

Lexus Design Award

De Lexus Design Award is een toonaangevende ontwerpwedstrijd waarbij jaarlijks meer dan duizend jonge ontwerpers uit 63 landen hun ideeën voor een betere wereld pitchen. De 12 genomineerden worden getoond op de Salon de del Mobile, de  designbeurs die jaarlijks in Milaan wordt gehouden. 4 finalisten krijgen 25 duizend euro om hun inzending uit te werken tot een functionerend prototype. Ze krijgen daarbij coaching van bijvoorbeeld architect Sou Fujimoto of het Italiaans-Nederlandse ontwerpduo Formfantasma. Uit deze shortlist wordt uiteindelijk één winnaar gekozen.

Internationale  jury

De internationale jury bestaat uit Alice Rawsthorn (designcriticus van de NY Times), Paola Antonelli (senior curator design & Architect MoMa New York), Shigeru Ban (architect/designer), Birgit Lohmann (hoofdredacteur Designboom.com) en Yoshirohiro Sawa (CEO Lexus).

Thema harmonie

Het thema van de vijfde editie van de Lexus Design Award is ‘CO’, het Latijnse voorvoegsel dat staat voor ‘samen’ of ‘harmonie’. Dit inspirerende thema geeft deelnemers voldoende mogelijkheden voor een persoonlijke invulling, bijvoorbeeld door collaboratie, coördinatie of coëxistentie als uitgangspunt te nemen.

Salone del Mobile 2018

De 12 finalisten worden medio december 2017 bekend gemaakt. De presentatie van alle finalisten is tijdens de Salone del Mobile in Milaan, 17-22 april 2018.
Kijk hier voor het regelement en inzending: www.lexusdesignaward.com.

Winnaar 2017: Pixel

De winnaar van Lexus Design Award 2017 was de 28-jarige Hiroto Yoshizoe. Deze Japanse ontwerper onderscheidde zich met Pixel, een lamp bestaande uit een aluminium raster van tientallen geknikte buizen. In elke knik zit een kleurende ledlamp en een bewegingssensor. Daardoor trekt als iemand voor- of achterlangs loopt een gekleurde schaduw van de lichaamscontouren over het lichtgevende raster. Zonder bewegingen kunnen de kleuren en lichtintensiteit subtiel veranderen in een grof pixel-beeld. Het is een technisch complex ontwerp met een ouderwets betoverend effect.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.