Prix de Rome Architectuur 2018

Prijsvragen

Prix de Rome Architectuur 2018

Door: Petra Starink | 23-01-2018

De Prix de Rome Architectuur 2018 gaat van start. Het is de meest genereuze prijs voor architecten tot 35 jaar. Het doel van de prijs is om getalenteerde architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten te traceren en deze te stimuleren zich verder te ontwikkelen en te positioneren tot een belangwekkende bijdrage voor de hedendaagse architectuur in Nederland.

Prijsvraag Prix de Rome Architectuur

De prijsvraag voor de Prix de Rome Architectuur staat open voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Zij kunnen zichzelf aanmelden of worden voorgedragen door een breed samengestelde groep scouts, of worden voorgedragen door derden. Alle architecten die willen meedoen wordt gevraagd een portfolio op te sturen en op eigen wijze te reageren op onderstaand door de jury geformuleerd thema. Deze editie van de Prix de Rome richt zich op twee uitersten in de architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Deze uitersten komen aan bod in twee opeenvolgende rondes, op twee verschillende locaties in Nederland.

Eerste ronde

De eerste ronde – Low pressure – is een open competitie die zich richt op een specifiek landelijk gebied in de provincie Groningen. Het betreft een gebied dat geplaagd wordt door verschillende aspecten, een gebied waar diensten en bewoners lijken te verdwijnen. Uit alle inzendingen zal de jury vier kandidaten selecteren. Zij zullen zich in een gesloten competitie gedurende drie maanden concentreren op het  tegenovergestelde van Low Pressure: High Pressure, een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een plek waar iedereen wil wonen. In stijl van de Prix de Rome competitie wil de jury benadrukken dat zij de kandidaten uitdaagt om gewaagde, experimentele en onconventionele voorstellen in te dienen!

Jury Prix de Rome

De jury bestaat uit:
Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects
Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans)
Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI)
Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism)
Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006)
Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum)
voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds)

Deelname aan de wedstrijd

Stuur je CV, digitale portfolio en aanvullende informatie bij het 3D-statement uiterlijk op 5 maart 2018 aan prixderome@mondriaanfonds.nl
Verdere voorwaarden om deel te nemen kijk op deze website   Half april wordt de shortlist bekend  De werkperiode voor de architecten op de shortlist loopt van 15 mei – 15 juli. De architecten op de shortlist ontvangen voor deze werkperiode een werkbudget. De resultaten zullen vanaf eind September/ begin oktober worden tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut.

Foto’s: Architect Donna van Milligen Bielke ontving in 2014 de Prix de Rome Achitectuur.  Zij kreeg de prijs voor  het Cabinet of Curiosities, haar ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.