Moriko Kira architect bouwt 13 woningen

Moriko Kira architect bouwt 13 woningen

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-11-2008

In Groningen zijn dertien woningen opgeleverd die Moriko Kira architect voor een georganiseerde groep particuliere bewoners heeft ontworpen. Dit zogenoemde collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) is volgens de architect de uitgelezen manier om tegemoet te komen aan de behoefte aan individualiteit, terwijl toch een herkenbare groep woningen ontstaat. KUUB Centrum Particuliere Bouw initieerde het project en heeft de bewoners begeleid.

Dat collectief particulier opdrachtgeverschap werkt, blijkt uit een eerdere groep woningen die deze architect realiseerde in samenwerking met KUUB. De samenhang tussen deze achttien woningen, in Europapark in Groningen, is zeer geslaagd. Het project is dan ook bekroond met zowel de juryprijs als de publieksprijs van de Groningse Dag voor de Architectuur 2006.

Bij het project Eelderzoom heeft de architect de spanning tussen individueel en collectief proberen te realiseren bij het ontwerp van de façade naar het plein. De naar buiten stekende dozen die aan de gevel hangen, vormen een extra ruimte waar bewoners voor konden kiezen. De herhaling van deze elementen op diverse posities vormt als totaliteit een formeel, sterk en dynamisch gezicht van de groep naar het plein. Het tegenovergestelde is het geval bij de façade naar de zonnige tuin. Afhankelijk van het basisontwerp en de wensen van de toekomstige bewoners is het bij collectief particulier opdrachtgeverschap bijvoorbeeld ook mogelijk te variëren met het aantal kamers of het formaat van de keuken.

Project Eelderzoom
De Eelderzoom is een groene zone aan de westelijke rand van de stad Groningen. In deze zone worden in totaal 62 woningen gebouwd. De eerste twee fases (de pleinwoningen en de verandawoningen) zijn volledig verkocht en deels al opgeleverd. Deel A betreft het ontwerp van Moriko Kira architect, deel B is van DAAD Architecten, C is ontworpen door Onix Architecten, plandeel D is van WAL Architecten. De verkoop van de woningen van plandeel D start in oktober 2008.

KUUB Centrum Particuliere Bouw
KUUB Centrum Particuliere Bouw initieert en begeleidt collectief particulier opdrachtgeverschap. Ze beoogt de ultieme balans tussen collectiviteit en individualiteit te realiseren, in het belang van bewoners bij de ontwikkeling van woningbouw. KUUB is in 2002 opgericht door de Vereniging van Eigenaren Oosterpoort (VHO) in samenwerking met de gemeente Groningen en woningcorporatie Nijestee.

KUUB is onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk en heeft als doel samen met toekomstige bewoners woningen te ontwikkelen met meer kwaliteit voor een eerlijke prijs. Het betreffen locaties van ongeveer 20 tot 35 woningen. KUUB verzorgt de voorbereiding van deze projecten, werft samen met de Vereniging de toekomstige bewoners, coördineert het proces en ondersteunt de bewoners bij hun werkzaamheden gedurende de ontwikkeling van hun nieuwe huizen.

Moriko Kira
Moriko Kira is geboren in Tokio in 1965 en rondde in 1990 een studie architectuur af aan de Waseda Universiteit in Tokio. In 1989 studeerde ze twee jaar architectuur aan de TU Delft, met een beurs van het ministerie van Onderwijs. In 1995 kreeg Moriko Kira de basisprijs toegekend van de Prix de Rome. In 1996 richtte ze haar eigen bureau op in Amsterdam en van 1998 tot 2003 heeft ze als architect gewerkt voor de Rijksgebouwendienst in Den Haag.

Projectgegevens
Architect: Moriko Kira / Moriko Kira architect, Amsterdam
Projectleider: Olivier Langejan
Aannemer: Bouwgroep Dijkstra Draisma, Dokkum
Constructie: Goudstikker De Vries, Emmen
Installatie: Bijlstra Installaties bv, Dokkum
Adviseur bouwfysica: Van der Weele, Groningen
Locatie: Dolomietstraat, Groningen
Opdrachtgever: Vereniging Eelderplein, i.s.m. KUUB Centrum Particuliere Bouw
Fotograaf: Harold Koopmans



     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.