Architectuur als attractie in hartje Amsterdam

Architectuur als attractie in hartje Amsterdam

Door: Petra Starink | 01-02-2012

Een van de clichébeelden die de gemiddelde buitenlandse toerist van Amsterdam heeft zijn de Delft’s blauwe jeneverhuisjes van de KLM. Dus waarom dan niet die huisjes daadwerkelijk gebouwd? Niet prominent aan een gracht, maar aan de Oudezijds Armsteeg, in een door toeristen veelbezocht gebied. Opdrachtgever Jaap Hulscher van Stadsherstel kwam met het idee en Kees Doornenbal van Rappange & Partners Architecten deed de verdere uitwerking.

Het is niet zomaar een uitvergroting van de KLM-huisjes, er is wel degelijk gezocht naar een goede inpassing binnen de 17e eeuwse omgeving, maar dan in geabstraheerde vorm. Uitgevoerd in standaard baksteen en kozijnen zou het nauwelijks opvallen, maar nu worden de toeristen de straat ingelokt door de witte steen en de blauwe kozijnen en dakpannen.
Het plan druist natuurlijk in tegen alle welstandsregels, maar door in eerste instantie met een versie met rode baksteen en witte kozijnen naar de Welstand te gaan en pas later met de wit-blauwe versie kreeg Doornebal het ontwerp er zonder al te veel problemen door. Met name de zorgvuldige detaillering en de balans tussen aansluiting bij de historische context en het gebruik van moderne materialen en vormentaal, maken dat dit plan zeer goed aanvaardbaar is. Het maakt zich los van het verleden en is er geen pastiche van.

Projectgegevens

LocatieOudezijds Armsteeg Amsterdam
ProjectarchitectKees Doornenbal
ProjectteamKees Doornenbal en Bert Wever
OpdrachtegeverStadsherstel Amsterdam
Adviseur constructiePieters Bouwtechniek
Start bouwJuni 2008
OpleveringJanuari 2010
Bruto vloeroppervlakte1600 m2
Bruto inhoud5300 m3
Programma3 winkels, proeflokaal voor brouwerij, 8 woningen.
Bouwsom€ 2.500.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
TekstPeter visser
Foto'sRappange & Partners Architecten

De zes huisjes bieden ruimte aan winkels en horeca op de begane grond en maisonnettes op de verdiepingen. Deze worden ontsloten door een binnencorridor op de tweede verdieping en hebben allemaal een terras op het zuiden. Woonkamers en keukens liggen op de eerste of derde verdieping.
Op de begane grond bevinden zich drie winkelruimtes en een proeflokaal van brouwerij De Prael. De eigenlijke brouwerij staat in het binnengebied in een eerder door Rappange gerestaureerd en uitgebreid 19e eeuws veilinghuisje. Ook drie grachtenpanden aan de Oudezijds Voorburgwal maken deel uit van dit project. Twee panden zijn gerestaureerd, het derde is een reconstructie van de gevel die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloopt was. In de drie grachtenpanden zitten nu 10 appartementen.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.