Bureau Kroner architecten ontwierp in opdracht van Zein Childcare een kinderdagverblijf met buitenschoolse opvang op het terrein van de Europese School aan de Houtrustweg in Den Haag. De locatie ligt in de strook van de Atlantikwall, die na de oorlog is herbouwd. De jaren ’50-architectuur van deze buurt en van het naastgelegen gebouw van de Europese School vormde uitgangspunt voor de uitstraling van het gebouw.
Okerkleurige baksteen
Opvallend zijn de strakke witte kaders, afwisselend ingevuld met houten delen en grote ramen, die door verspringende diepte van de neggen zowel van binnen als van buiten een levendig beeld geven. De okerkleurige baksteen verwijst naar de materialen uit de omgeving en geeft warmte aan het gebouw. Stedenbouwkundig vormt het nieuwe gebouw een aanvulling op het ensemble van gebouwvolumes waaruit de Europese School is opgebouwd. Het bestaande schoolplein is door het nieuwe gebouw meer omsloten, en er is een extra toegang van het complex gecreëerd waardoor er een adres aan de Ieplaan is ontstaan en de verkeersdrukte rondom de school beter wordt verdeeld.
Ontwerp
In het ontwerp is ingespeeld op de boomrijke omgeving en de brede groene ruimtes rond de woningen uit de jaren 50; door lange en doorlopende zichtlijnen heeft bijna iedere ruimte uitzicht op een ingekaderd beeld van de omliggende natuur. De ruimtes zijn prettig van verhouding, geborgen en overzichtelijk voor de groepen kinderen, en geven door de doorzichten en verbindingen een open gevoel. De ruimtes zijn groter dan de normeringen uit de regelgeving eisen, zodat er meer ruimte is voor speel- en slaapplekken. Er is veel extra speel- en verblijfsruimte in de extra brede gangruimtes, die als volwaardige verblijfsruimte functioneren voor ouders en kinderen.
Naturel hout
Meubel- en interieurwerk creëren accenten die aanleiding geven voor spel en fantasie. Er is veel gebruik gemaakt van naturel hout in verschillende tinten, zowel binnen als buiten is sprake van aanraakbare materialen.
Duurzaam en recyclebaar
Het gebouw is zeer duurzaam en gezond uitgevoerd. Er is veel aandacht besteed aan een gebalanceerd ventilatiesysteem (met een WTW en luchtwarmtepomp) dat tevens koelt en verwarmt in aanvulling op de laagtemperatuur-vloerverwarming. Een perfect binnenklimaat voor kinderen die dicht op de vloer zitten, liggen en kruipen.
Het sedumdak is begroeid met mos en houdt het regenwater langer vast. De materialen waaruit het gebouw is opgebouwd en afgewerkt zijn waar mogelijk was duurzaam geproduceerd en recyclebaar en vormen met elkaar een afgewogen palet van kleur en textuur. De eenvoudige en heldere structuur maakt het gebouw flexibel en toekomstbestendig.