Duurzame bioscoop Cinecitta

Duurzame bioscoop Cinecitta

Door: Petra Starink | 17-02-2015

De art-house bioscoop Cinecitta in Tilburg is vernieuwd en heropend. Bij het ontwerp van PANplus architectuur zijn de twee monumentale gebouwen door middel van een gaanderij met elkaar verbonden.

Cinecitta bevat 1 grote bioscoopzaal met 176 stoelen en twee kleine zalen met ongeveer 45 stoelen. In het complex is verder een stijlvolle vergaderkamer met balkon, een multifunctionele ruimte voor 100 gasten, een restaurant en een sfeervolle lounge met prairie binnentuin te vinden.

Historie van de gebouwen

Het oorspronkelijke gebouw aan de Willem-11 straat stamt uit 1877. Vanaf 1916 dient het gebouw als filmhuis. De historie is op alle plekken nog voelbaar en zichtbaar. De originele grote zaal en de ornamenten, authentieke deuren en de binnentuin zijn in het originele plan teruggebracht.

Het tweede gebouw, Ruimte X, grenst aan de Telexstraat en is gebouwd in 1916. Ruimte X is van oorsprong een ‘venduhuis’ (t.b.v. veilingen van inboedels uit faillissementen). Ruimte X dankt haar naam aan het kunstpodium dat het vanaf 1996 geweest is.

Grondig kleurenonderzoek

De twee monumentale gebouwen zijn van buiten weer zoveel mogelijk teruggebracht in de originele staat. Een grondig kleurenonderzoek heeft hieraan bijgedragen. In de tuin bieden gaanderij en erker als een moderne toevoeging een dynamische verbinding tussen de twee bestaande monumenten. De ruimtelijke weelde in het loungegedeelte en het restaurant garandeert een totaalbeleving van het gebouw. De ‘warme’ bamboevloer draagt hieraan bij. De kelder (die als een catacombe aandoet) biedt vanuit de toiletten uniek zicht op de vroegere stookruimte onder de grote zaal.

Ornamenten in oorspronkelijke staat

Alle aanwezige ornamenten zijn teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Ornamenten op het plafond van het restaurant werden gerestaureerd. Ornamenten in de grote zaal zijn hersteld door middel van nieuwe technieken in combinatie met oude ambachten.

Duurzaamheid

Duurzaamheid was belangrijk bij de renovatie en herbestemming van het pand. Het gebouw is grotendeels geïsoleerd en voorzetwanden en het dak werden voorzien van nieuwe dakplaten. Het HR++ glas van de gaanderij is voorzien van een zonwerende folie. Er is gekozen voor een energieconcept dat geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Het dakvlak is voorzien van PV panelen en deze panelen leveren jaarlijks 27.000 kWh op wat genoeg is om de drie projectoren tien uur per dag te laten draaien. Voor de verlichting is gebruik gemaakt van energiezuinige led verlichting en er wordt gekookt op inductiekookplaten.

De zolder dient als installatieruimte en biedt ruimte aan vier van de in totaal 8 warmtepompen. De warmte, geproduceerd door drie projectoren, wordt direct afgevoerd naar een warmte-terugwin- unit.

Doos- in- doos constructie

Er is veel aandacht besteed aan de geluidsisolatie van de bioscoop. Geluid tot 110 dB kan worden geproduceerd in de bioscoopzalen zonder dat de directe omgeving hiervan last heeft. Voor Ruimte-X werd hiervoor een doos-in-doos constructie ontwikkeld. Ook de bestaande constructie van het pand werd grondig aangepast. Om het gebouw heen is als het ware een nieuwe constructie geplaatst.

Projectgegevens

LocatieWillemII Straat 29, Tilburg
OpdrachtgeverFresh Ideas beheerBV
ArchitectPANplus architectuur
ProjectteamPeter van Hoogmoed, Anneke Vervoort, Adrie Gommers, Luisa Martinez
Oplevering2014
Adviseur constructieH4D Raadgevende Ingenieurs BV
Adviseur brand/geluidCauberg- Huygen Raadgevende Ingenieurs
Adviseur duurzaamheidEvert Vrins energieadvies
AannemerRaros bouw
ElektrotecniekHoppenbrouwers techniek BV
WerktuigbouwkundigTCA Total Cooling & Airconditioning BV
LichtontwerpAstrid Schouten lichtadvies
FotografieVincent Nabbe

Gerelateerd

Tags: , , , ,