In Delden staat IKC Magenta en is ontworpen door RoosRos architecten. Het gebouw voldoet aan Frisse Scholen Klasse A en deels B, behaalt een gemiddelde GPR-score van 9,0 en is opgebouwd uit zoveel mogelijke circulaire en biologische materialen. Het IKC is bekroond met de publieksprijs van de Duurzaam Bouwen Awards 2020.
Het gebouw is opgebouwd uit zoveel uit zoveel mogelijke circulaire en biologische materialen. Bijvoorbeeld verduurzaamde houten gevels, pavatex biobased isolatiemateriaal, houten vliesgevels, wanden die zijn afgewerkt met hergebruikt textiel (jeans-on-the-wall) en biobased vinylvloeren.
Gevel uit prefab HSB-elementen
Om er voor te zorgen dat het gebouw in de toekomst een oogstlocatie wordt voor nieuwe circulaire gebouwen, is het kindcentrum zoveel mogelijk losmaakbaar gedetailleerd. Dat komt naar voren in het scheiden van constructie, gevel en inbouwpakket. Zo bestaat de gevel uit prefab HSB-elementen die vanuit de fabriek zo aan de constructie zijn bevestigd.
Gebouw staat als een Paviljoen
Het gebouw staat als een paviljoen in het groene landschap. Binnen en buiten gaan naadloos in elkaar over. Rondom een centraal ontmoetingsgebied – het hart van de school – zijn de onderwijsruimten gesitueerd. Door deze opzet wordt ontmoeting gestimuleerd en wordt het hart efficiënt bij het onderwijs betrokken. De kleurstelling van het interieur is rustig en natuurlijk en doet door de toegepaste kleuren en materialen Scandinavisch aan.
Verwarmen en koelen van gebouw
Er is gekozen voor een innovatief systeem voor het verwarmen en het koelen van het gebouw. Dit systeem maakt gebruik van zonnewarmte, opgewekt met zonnecollectoren op het dak van de school. Het grote aantal thermische zonnecollectoren levert zowel in de zomer als in de winter veel warmte op. Om deze warmte zowel voor verwarming als voor koeling te kunnen gebruiken is een thermo-akoestisch systeem toegepast, het Sound Energy systeem. Dit systeem maakt gebruik van het principe dat temperatuurverschillen een trilling in de lucht veroorzaken. Deze trilling kan hitte omzetten in koude. Het systeem houdt zichzelf op gang en is onderhoudsvrij. Dit proces verbruikt nauwelijks energie en er is ook geen milieubelastend koelmiddel nodig.