Het Infoversum, een 3D full dome theater voor wetenschap, bedrijfsleven en cultuur ontworpen door architectengroep Archiview, opent in juni haar deuren in het Groningse Ebbingekwartier. Het gebouw biedt unieke mogelijkheden voor zowel internationale producties als eigen producties, gemaakt met geavanaceerde ICT technologie. Met de komst van het Infoversum verrijst in Groningen een bijzondere culturele attractie.
Het infoversum is een ‘kennistempel’, waarin meeslepende wetenschappelijke en artistieke 3D visualisaties op een koepel getoond gaan worden. Hier versmelten wetenschap, bedrijfsleven en entertainment. De bezoeker aanschouwt, beleeft, ervaart en ontdekt. Het Infoversum is het eerste volledig digitale 3D koepeltheater in Nederland. De haarscherpe digitale 3D projectie op een halve bol van 20 meter zorgt voor een bijzondere beleving in beeld en geluid. Het infoversum gaat 265 stoelen tellen. Naast het theater bieden de entree, de pre-showruimte en de foyer ook mogelijkheden voor exposities en demonstraties. De totale oppervlakte aan publieke ruimte is 1350 vierkant meter.
Cortenstalen oogkas
De basis van het ontwerp is de koepel, het hart van het gebouw. De koepel ziet er uit als een metalen oogbal. De cortenstalen oogkas (huid) vormt zich om de dome. Door de openingen kan het licht spelen in de ruimte.Vanuit de entree betreedt men een digitale presentatieruimte. In de koepel vinden activiteiten plaats zoals film, theater en muziek. Vanuit de theaterruimte betreedt men de foyer. De foyer is de driesprong die enerzijds leidt naar de uitgang, de hellingbaan naar beneden of naar het 2e maaiveld. Het 2e maaiveld is een niveau waar buitenevenementen kunnen plaatsvinden en er kan projectie plaatsvinden op de witte bol. Via de hellingbaan kun je het Infoversum verlaten of de foyer binnenkomen. Zo is de routing geoptimaliseerd.
Combinatie van huid en constructie
Grondlegger en initiatiefnemer Edwin A.Valentijn heeft architectengroep Archiview, Centraalstaal en Vuyk engineering Groningen in een vroeg stadium betrokken bij het proces. Deze combinatie had net een studie afgerond om de bouwmethodiek van de scheepsbouw te integreren in het bouwproces. Een omschakeling in de denkwijze met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Het combineren van huid en constructie, de vorm van stroken en de complexe oppervlakte modellering boden nieuwe oneindige mogelijkheden voor de architectuur. 3D stapelen werd 3D vormgeving. Samen met de opdrachtgever is er een architectuurvisie ontwikkeld die past bij het programma. Licht in relatie tot ruimtelijkheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Er is veel aandacht besteed aan de overgangen, relaties, licht, routing, vanuit het standpunt van de gebruiker.
Aanvulling 2016: in 2015 is het Infoversum failliet gegaan en in 2016 verkocht. Sinds september 2016 is het gebouw in gebruik als restaurant en ruimte voor films, concerten en andere events, onder de naam dot.