Op de grens van oude lintbebouwing langs de Lookwatering en de nieuwe woonwijk Look-West ten westen van Den Hoorn bij Delft, bouwde architect Robert Alewijnse van DP6 architectuurstudio een dubbelwoonhuis. In de grootste van de twee woont hij zelf met zijn vrouw en drie kinderen. Een echt familiehuis noemt hij het zelf, helemaal afgestemd op de behoeften van het gezin. Alewijnse deelt zijn ervaringen als ontwikkelaar, ontwerper en bewoner.
Het dubbelwoonhuis is ontworpen als één geheel. De oostelijke woning (rechts) is specifiek ontworpen voor het gezin van de architect. Aanvankelijk dacht Alewijnse om de andere woning voor vrienden te ontwerpen, maar hij zag hiervan af om helemaal vrij te zijn in zijn ontwerp, niet beperkt door wensen van zijn toekomstige buren. De zeer transparante zuidoostgevel is gericht op de tuinen, die aan drie zijden worden omsloten door slootjes.
De centraal gelegen trappen vangen veel daglicht door een groot venster op het noorden en een dakvenster. Hier de tweede verdieping met de kamers van de kinderen, die alledrie een kamer wilden onder het schuine dak.
De noordwestgevel is relatief gesloten. De zwarte gepotdekselde gevels en het aluminiumkleurige golfplaten dak refereren aan boerenschuren in deze streek. De woning van Alewijnse heeft drie daklichten op het noordwesten, de buren wilden – spijtig genoeg vindt Alewijnse – daklichten aan de andere kant.
Oostaanzicht, een brede veranda vormt de overgang van buiten naar binnen en weert ’s zomers de hoge zon uit de woningen. De gladde stucgevel contrasteert met de robuuste houten gevel. De glazen hoek is van binnen en buiten een mooi detail. Omdat bij de overstekken ook de onderzijde van de golfplaten zichtbaar zijn, zijn de platen dubbel aangebracht, rug tegen rug. Dankzij het grote venster is er veel daglicht in de trap en de open werk- en speelruimte op de verdieping. De kozijnen zijn weggewerkt achter de houten gevel en de deuren in de voor- en zijgevels zijn uitgevoerd in cortenstaal. Het aluminiumkleurige dak weerkaatst de kleur van de hemel.
De woonhuizen hebben een grote passieve energiezuinigheid. De gesloten noordwestgevel weert de avondzon en de transparante zuidoostgevel vangt vooral de ochtendzon. Gevels en daken zijn voorzien van zware isolatiepakketten. In de cortenstalen deuren kon geen kattenluikje, deze is door de gevel heen gemaakt en heeft door de grote dikte meer weg van een kattensluis. De kat zorgt dus voor een significant lek in de isolatie. Een wilde wingerd zal in de loop der jaren de gevel begroeien.
De woning van familie Alewijnse bestaat uit gesloten en open zones. Aan de gesloten voorgevel zitten dichte ruimten zoals de berging, toilet en hal. De woonkamer staat in open verbinding met beide verdiepingen via een vide. Vanaf de open werk- en computerruimte op de eerste verdieping is direct contact mogelijk met alle ruimten in huis en er is zicht op de tuin. De ruimte wordt ook door de kinderen gebruikt voor computerspellen. Het lage meubel rechts voor printer, spelcomputer en tv, is bekleed met dezelfde eikenfineer panelen die vanuit de keuken langs de trap naar de verdieping zijn toegepast. De bovenzijde is een plaat walsstaal. In het gesloten wit gestucte volume links zitten slaapkamers.
De woonkamer is een grote open ruimte waarin ook het keukenblok en de eettafel staat. De lichtgrijze troffelvloer en de wit gestucte wanden en plafond zorgt voor een strakke afwerking. Leidingen en gordijnrails konden in de 1cm dikke stuclaag worden weggewerkt. 11. Over de gehele breedte en hoogte heeft de woonkamer een glaswand met een grote houten schuifpui naar de veranda. De oregon pine schuifpui en het enorme kruiskozijn zijn verzonken in de vloer en wand, waardoor de overgang van binnen naar buiten nog vloeiender is. Hier en daar zijn er donkere accenten in het lichte interieur, zoals hier de houtkachel.
De wand tussen trap, woonkamer en hal is ook als kastenwand uitgevoerd. Dankzij de kastenwanden is het huis zeer opgeruimd. Het keukenblok en de kastenwanden zijn afgewerkt met eikenfineer. De keukenfabrikant leverde een paar keer verkeerde panelen, en ook granieten keukenblad was pas bij de vierde levering in orde. Alewijnse had veel betere ervaringen met meubelmakers dan met de keuken- en kastenbedrijven. Het granieten blad vertoonde eerst vetvlekken, maar is inmiddels egaal gekleurd en praktisch in gebruik. Achter de wand rechts bevindt zich een ruimte met stellingkasten en een buitendeur. Hier is de tandenpoetsplek en hangen jassen. Hier mag het een rommel zijn, zodat het keukenblok opgeruimd blijft.