Natura Docet Wonderryck – SeARCH architecten

Natura Docet Wonderryck – SeARCH architecten

Door: Jacqueline Knudsen | 19-06-2013

Na een verbouwing, uitbreiding en aanleg van een nieuw park rondom opende op 8 juni 2013 het oudste regionale natuurhistorische museum in Nederland weer haar deuren. Uda Visser van SeARCH architecten heeft de oorspronkelijke opzet van Natura Docet in Denekamp, gesticht in 1911, hersteld en latere toevoegingen verwijderd.

Zo zijn de oude contouren weer zichtbaar. Op de uiteinden van de diagonaal dwars door het gebouwencomplex zijn twee nieuwe volumes in donker hout en glas toegevoegd, met daarin een café, tentoonstellingsruimte, kantoor en filmzaal. Transparantie en optische verbinding tussen museum (cultuur) met de omringende landschapstuin (natuur) – cruciaal in dit project – wordt bereikt door transparante verbindingsstukken te plaatsen tussen oud- en nieuwbouw. In het midden, loopt die transparante strook door tussen twee oude bouwdelen naar de entree. Deze strook herstelt ook de zichtlijn door het museum naar de tuin erachter. Naast museum is Natura Docet Wonderryck ook een bezoekerscentrum van Nationaal Landschap Noordoost-Twente in het gebouw gehuisvest. Xpex ontwierp de experience en expositie binnen, en Cees van der Veeke van LOLA landscape architects heeft de tuin en het park opnieuw ontworpen. Daarin zijn de landschappen van Noordoost Twente in het klein zijn nagebootst en op een wonderrijke manier te beleven.

Follies

Onderdeel van het landschapsontwerp is een tocht langs drie houten paviljoens, die in samenwerking met Bruno Vermeersch van studio Makkink & Bey zijn ontworpen. Elke constructie heeft een eigen betekenis, als bijenhotel, levende brug of ‘indoor’ biotoop. Die laatste staat op een rotonde aan de rand van het terrein en lijkt op een gewoon ‘mensenhuis’ maar is alleen bedoeld voor dieren en planten. Mensen worden door balken tegengehouden en kunnen alleen naar binnen kijken. Het huis is ingericht met een mix van grassen en planten en een fruitboom die aantrekkelijk zijn voor insecten en vogels.

Bij de vennen begint een bijzondere biotoop te ontstaan waar ook de Pilvaren zijn weg weer vindt. Nog beter te zien dankzij het bijzondere kijkkunstwerk, de levende brug met ingebouwde banken. De brug zal na verloop van tijd overgroeid worden door hop en clematis. Zo zal de brug ook een functie krijgen als observeer- en studieplek, met verschillende kijkgaten.

Lokale imkers nemen – met hun bijenkolonies – hun intrek in de bijentoren op een es, die qua vorm refereert aan de industriële zouttorens uit de streek. Via een ladder kan men op het platform op 5 meter hoogte genieten van het uitzicht.

Projectgegevens

LocatieOldenzaalsestraat 39 Denekamp
OpdrachtgeverStichting Natura Docet
ArchitectSeARCH stedenbouw en architectuur, Amsterdam
Adviseur constructieCibis bouwadviseurs, Almelo
Ontwerp-Bouw2011 - 2013
Bruto vloeroppervlakte museum1.700 m²
Bouwsom museum€ 850.000 (2012)
LandschapsontwerpLOLA Landscape Architects, Rotterdam
Ontwerp FolliesStudio Makkink en Bey i.s.m. LOLA Landscape Architects
TekstJacqueline Knudsen
BeeldSeARCH, LOLA , Xpex en studio Makkink en Bey

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.