De studentenwoningen van de Campus Boerhaave in Leiden zouden wel eens tot de laatste nieuwe studentenwoningen kunnen behoren. Studentenhuisvesters in heel Nederland annuleren vooralsnog veel van hun nieuwbouwplannen vanwege het regeringsakkoord. Hierin wordt de maximale huur gekoppeld aan de WOZ-waarde, een onmogelijke situatie volgens de huisvesters.
Onder andere in Delft, Leiden, Wageningen, Groningen en Utrecht staan grootschalige nieuwbouwprojecten onder druk. De 504 studenten aan het Hildebrandtpad in Leiden hebben geluk gehad, hun gebouw staat er, net op tijd. De studentenwoningen die inmiddels de bijnaam De Zwarte Dozen hebben gekregen staan in de wijk Leeuwenhoek, een strook tussen station en A44 met gebouwen van universiteit en hogescholen, bio-sciencepark en het LUMC. Het project is een vervolg op eerdere projecten in de Delftse TU-wijk en voor het Leiden University College in Den Haag. Het gaat hierbij om unitbouw, waarbij de studentenkamers in de fabriek worden geproduceerd. De studentenkamers zijn 27 vierkante meter groot en zijn voorzien van een kant-en-klare eigen keuken, toilet, douche en gevelbeplating.
Op de bouwplaats hoeven deze units alleen nog gestapeld te worden waardoor de bouwtijd extreem kort wordt. De eerste units werden in maart 2011 geplaatst en nog voor het eind van het jaar konden de eerste bewoners hun intrek nemen in het complex. Bijkomend voordeel van deze bouwwijze is dat het de bouwkosten laag houdt, zodat de huren onder de huurtoeslaggrens konden blijven.
Het complex bestaat uit twee gebouwen die niet evenwijdig naast elkaar staan. Aan de oostzijde grens het aan een groenstrook, aan de westzijde ligt een parkeerterrein. Tussen de twee gebouwen ligt een groenstrook. Elk van de twee gebouwen bestaat feitelijk uit drie torens met elk 84 units. De begane grond is bestemd als commerciële- en onderwijsruimte. Veel ruimte is er ook voor de inpandige fietsenstalling. Mede door de bouwwijze is er een strak gedetailleerd gebouw ontstaan, dat goed past tussen de bestaande bebouwing.
Laatste studentenwoningen
Door de kabinetsplannen zou het wel eens kunnen zijn dat dit voorlopig de laatste studentenwoningen zijn die gebouwd worden in Leiden, de plannen voor een grote studentencampus van zo’n 2000 woningen zijn vooralsnog in de ijskast gezet. In die plannen worden de huren gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woningen, de huur mag maximaal 4,5 procent hiervan zijn en dat is aanzienlijk lager dan financieel mogelijk is.
Voor de Leidse campus zou dat betekenen dat de huren in plaats van gemiddeld € 385 zo’n € 100 lager zouden uitkomen. Onbetaalbaar aldus studentenhuisvester DUWO, opdrachtgever van zowel de Campus Boerhaave als de nieuwe campus bij station Leiden Lammenschans.
Ook in andere studentensteden klinken dit soort geluiden en juist nu er net een start is gemaakt met een ambitieus programma voor studentenhuisvesting, is dit natuurlijk geen goede ontwikkeling. Want de vraag naar studentenwoningen blijft onverminderd groeien. Er zal nog wel heel wat water door de Rijn stromen voordat hier een oplossing wordt gevonden.