In Panningen, gemeente Peel en Maas in Noord Limburg, is een tijdelijk wooncomplex verrezen. Niet alleen zijn de woningen tijdelijk, vooralsnog voor een periode van tien jaar, ook de huurders zitten er tijdelijk, maximaal twee jaar. De woningen zijn demontabel en bijna alles kan worden hergebruikt. Initiatiefnemer, ontwerper en bouwer is Neptunus uit Kessel, dat gespecialiseerd is in tijdelijke accommodaties. Dit is hun eerste woningbouwproject.
Het familiebedrijf Neptunus is gespecialiseerd in tenten voor evenementen en tijdelijke accommodaties zoals sporthallen en supermarkten in demontabele gebouwen. Soms klein, soms ook heel groot, zelfs met meerdere verdiepingen. Het internationaal opererende bedrijf met vestigingen in diverse Europese landen bedacht op een gegeven moment dat op dezelfde manier ook tijdelijke woningen gemaakt konden worden.
De gemeente Peel en Maas toonde interesse in deze tijdelijke woningen om mensen te huisvesten die om welke reden dan ook tijdelijk en snel een huis nodig hebben. Naar aanleiding hiervan werd contact gelegd tussen Neptunus en Wonen Limburg over het uitvoeren van dit project. Dit resulteerde uiteindelijk in een constructie waarbij Neptunus bouwer en eigenaar van het gebouw is, Wonen Limburg eigenaar van de grond en verhuurder van de appartementen, en de gemeente heeft het vergunningstraject begeleid, de infrastructuur en groenvoorziening rondom het gebouw aangelegd.
Duurzaam en demontabel
Het complex, dat de naam Irenehof draagt, zal ongeveer tien jaar blijven staan, maar wellicht ook langer. Doordat het gebouw demontabel is kan het in de toekomst aangepast, uitgebreid of gedemonteerd en hergebruikt worden. Alle materialen zijn recyclebaar. Een schelpenlaag zorgt voor een duurzame en ecologische grondisolatie. Het gebouw is uitgerust met zonnepanelen, duurzaamheid en flexibiliteit in optima forma.
De 20 appartementen, verdeeld over twee lagen, zijn verhuurd aan bijvoorbeeld arbeidsmigranten die zich permanent willen vestigen in de regio, gescheiden mensen die snel woonruimte nodig hebben, ex-studenten die terugkeren naar hun geboortedorp en andere mensen die op korte termijn woonruimte nodig hebben. Ze hebben een huurcontract voor twee jaar, binnen die tijd moet er permanente huisvesting gevonden zijn.
Rijk toont belangstelling
Zowel de tijdelijkheid van het gebouw, als die van het contract heeft al landelijke belangstelling gewekt. Twaalf ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (directoraat-generaal wonen en bouwen) kwamen al eens kijken en ook minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok kwam langs. Hij werkt zelf momenteel aan uitbreiding van de wettelijke mogelijkheden om tijdelijke huurcontracten in te zetten.
Bouwbesluit
Opvallend aan de Irenehof is dat het ondanks de tijdelijkheid de uitstraling van een permanent complex heeft. Dit heeft te maken met de goede detaillering en het materiaalgebruik. Vooral de houten draagconstructie oogt permanent. Het complex voldoet in alle opzichten aan het bouwbesluit, er zijn geen uitzonderingen ondanks het tijdelijke karakter.
Het complex is in nog geen vier maanden gebouwd en de appartementen zijn op de modelwoning na, allemaal verhuurd. Of het project een vervolg krijgt is nog niet duidelijk, maar interesse van diverse partijen is er volgens Neptunus wel.
Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 5 van 2015.