Woningbouw Nesselande-Badplaats, Rotterdam

Woningbouw Nesselande-Badplaats, Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-04-2010

In de stedenbouwkundige visie van Nesselande-Badplaats staat het duinlandschap centraal. Veel groen en badplaatsarchitectuur vormen de basis van het ontwerp van BuroBEB.

Projectgegevens

ProjectarchitectenKaspar Aussems, Chris Boot, Ben Ewals
MedewerkersJutta Groosman, Mydung Ha
Stedenbouwkundig ontwerp Arjen Knoester (dS+V)
OpdrachtgeverVolker Wessels Vastgoed, Zoetermeer
HoofdaannemerBoender en Maasdam, Numansdorp
Adviseur constructie Groosman en Partners, Rotterdam
Adviseur installaties Trijselaar Vermeer
Adviseur bouwfysica en akoestiek Lichtveld Buis & Partners, Nieuwegein
Adviseur bouwkosten PRC Bodegraven
Adviseur bouwmanagement Volker Wessels Vastgoed, Zoetermeer
Start bouw April 2007
OpleveringApril 2009
Bruto vloeroppervlakte 6845 m2
Bruto inhoud 20.535 m3
Differentiatie42 appartementen in 27 typen, uiteenlopend van 82 m2 tot 169 m2, 13 grondgebonden woningen
Bouwkosten€ 5.700.000
Totale stichtingskosten € 7.000.000
Leverancier Geëmailleerd glas Karko, Eindhoven
Leverancier KozijnenVan Alphen, Veen
Leverancier Prefab beton balkonsOBI, Ossendrecht
Leverancier Balkon hekken, balustrade glas en folie MBR, Klundert
Leverancier Waterslagen, dakrandprofielen B+K aluminium, Zwolle
TekstPeter Visser
Foto’s Ger van der Vlugt / DAPh

Rode en witte vlakken gecombineerd met uitkragende en inspringende volumes dragen bij aan een expressieve architectuur met een mix van Hollandse en modernistisch mediterrane karakteristieken.

Het gebied ligt aan de oostzijde van de vergrote Zevenhuizerplas. Een strand, een brede boulevard en een lichtglooiend duinlandschap zorgen voor badplaatsgevoel. In dit duinlandschap liggen woningen en appartementen van verschillende architecten, zoals Groosman Partners en Klunder Architecten.

Aan de uiterste rand van het gebied, aan de boulevard, ontwierp BuroBEB een appartementengebouw op het duin en acht duin- en vijf hofwoningen. Parkeren gebeurt onder de appartementen of, bij de duin- en hofwoningen, verdiept in een duinkom. Het complex is opgetild boven de geparkeerde auto’s zodat er maximaal zicht op de waterrijke omgeving is.

Het geheel is een compositie van meanderende volumes die over het gehele project zijn uitgestrooid. De meanderende gevels bestaan uit rode baksteen en wit gekiemd metselwerk. Het grafische effect wordt versterkt doordat de kozijnen, ramen en deuren consequent de kleur van het metselwerk aannemen waarin ze zich bevinden.

Er is gekozen om het individuele huis ondergeschikt te maken aan de compositie van het ensemble. Doorgaande rode en witte vlakken vormen het bindende element van de architectuur. Die rode en witte vlakken zijn ook toegepast in het hoogste deel van het appartementengebouw, dat associaties met een vuurtoren oproept. Deze associatie wordt nog versterkt wanneer ’s avonds het licht brandt in het penthouse met grote glasvlakken op de bovenste verdieping.

Het appartementengebouw heeft een oplopende bouwhoogte van vijf naar tien lagen. Bij sommige appartementen steken de rode en witte volumes wel twee meter uit. Het sculpturale en afwisselende gevelbeeld wordt versterkt door de typische badplaatstoevoegingen zoals veranda’s, terrassen en zonnebrekers.

Er zijn maar liefst 27 verschillende woningtypen ontworpen die variëren in grootte en plattegrond. De duinwoningen bestaan elk uit drie woonlagen met een dakopbouw en een tuin. Aan de tuinzijde bevindt zich de eetkeuken, de woonlaag bevindt zich op de eerste verdieping om nog meer zicht over de plas te krijgen.

De split-level hofwoningen bestaan elk uit twee woonlagen met een dakopbouw en een tuin. De eetkeuken bevindt zich aan de straatzijde. Het wonen aan de tuinzijde is een halve verdieping hoger gelegd zodat er vanuit de woonkamer en tuin geen zicht is op geparkeerde auto’s.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.