In Losser staat een woonhuis dat zich door zijn eigentijdse verschijningsvorm onderscheidt van de omgeving. Het woonhuis is ontworpen door Van der Jeugd Architecten. Architectuur is hier een verrijking voor het straatbeeld zonder uit de toon te vallen.
Het woonhuis is gelegen op een smal, taps toelopend kavel van 940 m2. De opdrachtgevers, een gezin bestaande uit 6 personen, kwamen met een relatief zwaar programma voor de plek. Het bestemmingsplan dicteerde een woning bestaande uit 1 laag voorzien van een kap. Voor Van der Jeugd Architecten bracht dit een grote uitdaging met zich mee om het maximale uit het kavel te halen en te zoeken naar mogelijkheden om op de verdieping 5 slaapkamers en 2 badkamers te realiseren. Optisch bestaat het huis uit een zwart hoofdvolume voorzien van een kap, waar een aantal witte volumes ‘ingeschoven’ zijn. Het zwarte volume benut de maximaal beschikbare ‘footprint’, en inhoud zoals gedicteerd vanuit het bestemmingsplan. Door het maximaal uitnutten van de ter beschikking staande ruimte komt de kavelvorm (het kavel wordt breder naar de weg toe) terug in het hoofdvolume van de woning. Hierdoor is de woning onlosmakelijk verankerd aan de plek.
Eenvoudig en uiterst functioneel
De hoekverdraaiing van het kavel is goed terug te herkennen in de plattegronden. Opvallend genoeg is de begane grond echter ogenschijnlijk eenvoudig en uiterst functioneel. Het is Van der Jeugd Architecten gelukt om een open plattegrond te ontwikkelen waarbij het hele secundaire programma (garderobe, toilet, wasruimte, trapopgang, bijkeuken en keukenblok) op de begane grond in een soort ‘service blok’ onder te brengen. Verder is een doorkijk houthaard ingezet om de woonkeuken van de woonkamer af te scheiden. In combinatie met de taps toelopende buitenruimtes is hierdoor een orthogonale plattegrond ontstaan die ruimtelijk sterk is en uiterst functioneel.
Op de verdieping is Van der Jeugd Architecten erin geslaagd om, ondanks de 30° kap die op 3 meter boven peil aanvangt, het gewenste programma van 5 slaapkamers en 2 badkamers op bijzondere wijze onder te brengen. Om meer volume en hoogte te krijgen in de kap zijn 2 grote dakkapellen geïntroduceerd. Hierdoor ontstond voldoende ruimte voor het gewenste programma en ontstond er ruimte voor een zogenaamde chill-ruimte. In deze ruimte is geen plafond toegepast waardoor de kap zichtbaar is gebleven, wat een enorme ruimtelijkheid geeft aan de plattegrond.
Ingeschoven volumes
De introductie van de grote dakkapellen is door Van der jeugd Architecten aangegrepen als middel om de verschijningsvorm van de woning te verbijzonderen. Om de tegenstelling tussen hoofdvolume en dakkapellen te vergroten is het hoofdvolume donker gehouden en zijn de dakkapellen vorm gegeven als witte ‘ingeschoven’ volumes. Dit is verder versterkt door ook op de begane grond zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde delen uit te voeren als witte ‘ingeschoven’ volumes.
Bij een eerste ontmoeting met de Welstandscommissie was het echter even spannend of men zich zou kunnen vinden in met name de uit de kluiten gewassen dakkapellen. Men was echter zo onder de indruk van de creatieve oplossing voor het zware programma en de bijzondere verschijningsvorm van de woning dat men zeer welwillend meedacht over de mogelijkheden om dit ontwerp binnen de vigerende regels van de welstandsnota goedgekeurd te krijgen. Als het dakvlak van het hoofdvolume nog als geheel ervaarbaar bleef konden de witte volumes op de verdieping afgedaan worden als ‘architectonische dakkapellen’. Hiervoor is zorg gedragen en het ontwerp verkreeg de goedkeuring van de Welstandscommissie.
Hoge duurzaamheidseisen
Om de verschijningsvorm zo krachtig mogelijk te maken is er in de uitwerking en detaillering van het exterieur naar gestreefd het zwarte volume zo monolithisch mogelijk te houden. Gekozen is voor een donkere vlakke keramische pan en een donkere strengperssteen die de kleur van de pan zo dicht mogelijk benaderde. Hier tegenover staan de witte volumes die afgewerkt zijn door middel van strak wit stucwerk. Bij de raamopeningen is gekozen om een onderscheid te maken tussen vast glas en draaiende delen. Het vast glas is zo ver mogelijk voorin de volumes geplaatst terwijl de draaiende delen terug zijn geplaatst, zowel in de witte volumes als in het zwarte hoofdvolume. Aannemingsbedrijf E.G.J. Steggink BV uit Reutum heeft met veel trots en toewijding aan dit woonhuis gewerkt. Ook de opdrachtgevers waren nauw en enthousiast betrokken tijdens het gehele proces.
De woning voldoet aan hoge duurzaamheidseisen, is voorzien van een warmtepomp en heeft een hoge schilisolatie. De ‘slimme’ effectieve warmtepomp die in zomerbedrijf de woning kan koelen, is gecombineerd met lage temperatuurverwarming op de begane grond en wandconvectoren op de verdieping. Het ventilatiesysteem is voorzien van warmteterugwinning. Het verlichtingssysteem bestaat voor een deel uit Led-armaturen en een gedeelte uit halogeenarmaturen, die op termijn omgezet kunnen worden naar Led.